Antena 3 CNN Actualitate Tichetele de 50 de euro se pot da mai repede şi mai simplu. Eugen Teodorovici explică soluţia care ar putea ajuta milioane de români: "Este o chestiune simplă"

Tichetele de 50 de euro se pot da mai repede şi mai simplu. Eugen Teodorovici explică soluţia care ar putea ajuta milioane de români: "Este o chestiune simplă"

Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, a explicat ce soluţii ar putea aplica în acest moment guvernul pentru a acorda tichetele de 50 de euro pentru alimente pentru a ajuta peste 2.3 milioane de românii cu venituri mici.

Tichetele de 50 de euro se pot da mai repede şi mai simplu. Eugen Teodorovici explică soluţia care ar putea ajuta milioane de români: "Este o chestiune simplă"
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    13 Apr 2022   •   18:21

Guvernul a hotărât să amâne măsura voucherelor de 50 de euro pentru alimente pentru că mai este nevoie de un acord cu Uniunea Europeană pentru a se acorda acești bani.  

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a explicat că programul are ca bază două resurse financiare şi discuțiile cu Comisia Europeană sunt deja într-un stadiu avansat.

"Avem sume disponibile din perioada de programare 2014-2020 pentru care suntem în stadiul de discuție cu Comisia Europeană în ceea ce privește flexibilizarea programelor operaționale şi a fondurilor.

Dacă, să zicem, Comisia Europeană nu va agrea aceste tipuri de flexibilități rămânem cu varianta care a fost prezentată în pachetul de măsuri economico sociale", a precizat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, la Antena 3. 

Întrebat dacă există vreo siguranță în acordarea tichetelor de 50 de euro pentru persoanele cu venituri mici la data stabilită conform programului de 1 iunie 2022, în cazul în care guvernul nu identifică resursa financiară optimă, Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, a precizat: 

"Domnul Boloș trebuia să fie deja în avion spre Bruxelles şi să discute aceste lucruri.

Ministrul de Finanțe trebuie să spună că este o măsură obligatorie pentru români. Ca să nu mai stea cu vouchere şi cu alte povești aceste sume se asigură în primă fază, pentru primele două luni de zile, de la bugetul de stat fără nicio problemă.

2.3 milioane de români cu venituri mici ar trebui să beneficieze de tichete de 50 de euro pentru alimente de bază

Suma se adaugă la salariu sau la pensia pe care aceștia o iau astăzi. Deci pur şi simplu majorezi suma fără să aplici nici un fel de obligație de stat CASS şi CAS.

După care domnul Boloş are timp 2 luni de zile să vorbească la Bruxelles şi să convingă Comisia Europeană să ne dea şi din bani europeni jumătate din sumă. 

În felul în care dânșii discută astăzi sigur nu se va respecta aceasta dată. Dincolo de faptul că voucherul nu este o soluţie pentru nevoia românului de astăzi în această criză economică.

Dar dacă tot vor să dea nu trebuie să apeleze la voucher. În luna aceasta aprilie se poate crea temeiul legal pentru a acorda fiecărui salariat sau pensionar care este deja plătit, dar sub un anumit nivel pe economie, această sumă de 50 de euro, fără să fie taxată de către stat, iar cei care nu au venit, adică nu sunt plătiți de undeva, pot foarte bine ridica dintr-un punct fix acest ajutor.  Apoi pot da vouchere pentru alimente în următoarele două luni de zile", a spus Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, la Antena 3. 

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close