Antena 3 CNN Actualitate Evaziune fiscală de 16 milioane lei cu tutun pentru narghilea. Zece persoane, aduse la audieri la DIICOT

Evaziune fiscală de 16 milioane lei cu tutun pentru narghilea. Zece persoane, aduse la audieri la DIICOT

Evaziune fiscală de 16 milioane lei cu tutun pentru narghilea. Zece persoane, aduse la audieri la DIICOT
25 Mar 2015   •   10:04

Procurori DIICOT şi poliţişti de frontieră au efectuat 8 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele limitrofe, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală, prin importul unor mari cantităţi de tutun pentru narghilea cu eludarea plăţii taxelor vamale, informează Agerpres.
 
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada septembrie 2012 — februarie 2013, a acţionat o grupare de criminalitate organizată, formată din administratori ai unor societăţi comerciale, funcţionari vamali şi comisionari vamali, care a avut ca principală preocupare infracţională eludarea plăţților taxelor vamale şi accize datorate bugetului de stat pentru importul unor bunuri.

Ca mod de operare, membrii grupării au derulat operaţiuni de import din Dubai şi Emiratele Arabe Unite în România, de înlocuitor tutun pentru narghilea, declarate vamal de importator ca fiind "săruri parfumate şi alte preparate pentru baie" (nesupuse accizării şi pentru care taxa vamală este de 6,5 %), în scopul sustragerii de la plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului.

Totodată, în perioada mai-iunie 2013, membrii grupării au achiziţionat 5.040 kg "arome de fructe" (în fapt, tutun pentru narghilea) prezentând acte nereale cu scopul de a eluda plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului.

S-a reţinut că în scopul eludării obligațiilor fiscale, membrii grupării au disimulat restituirea mărfii către furnizorul extern (Dubai, Emiratele Arabe Unite, via Turcia).

Din probele administrate în cauză rezultă că mărfurile care au făcut obiectul acestei expediţii declarate pentru retur nu au fost scoase de pe teritoriul comunitar fiind rerutate de la tranzitul iniţial şi comercializate către o societate comercială din Bulgaria.

Ulterior, după efectuarea formalităţilor vamale, marfa a fost reintrodusă pe teritoriul României, prin livrare intracomunitară, către o societate controlată de membrii grupării.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este de peste 16 milioane lei.

La sediul DIICOT—Structura centrală vor fi aduse în vederea audierii 10 persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii, acţiunea fiind efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

×
Subiecte în articol: DIICOT evaziune fiscala
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close