Antena 3 CNN Actualitate Medicii, recomandare pentru sportivi şi cei care depun eforturi intense: "Este vital să trecem pe la medic"

Medicii, recomandare pentru sportivi şi cei care depun eforturi intense: "Este vital să trecem pe la medic"

Este alertă în lumea medicală din cauza așa numitului sindrom al morții subite înregistrat tot mai frecvent în rândul tinerilor. Specialiștii au aflat care este cauza principală.

Medicii, recomandare pentru sportivi şi cei care depun eforturi intense: "Este vital să trecem pe la medic"
Sursa foto: Profimedia Images
de Ioana Mircea    |    25 Feb 2023   •   09:20

Cel mai adesea vorbim de afecțiuni cardiace care fac victime cu precădere în rândul sportivilor. Specialiștii atrag atenția că o serie de teste și investigații preventive pot face diferența dintre viață și moarte.

Sălile de fitness sunt pline de tineri încă de la primele ore ale dimineții. Puțini sunt însă cei care înainte de a se supune efortului fizic au grijă să meargă la medic pentru investigații preventive.

Contrat așteptărilor afecțiunile cardiace apar mai nou chiar și înainte de 40 de ani, avertizează doctorii. Este așadar vital ca înainte de a ne apuca de sport să trecem pe la medic.

Cazurile de moarte cardiacă subită în rândul tinerilor stârnesc îngrijorarea medicilor. Vestea bună este că pot fi evitate.

Conform datelor oferite, către Factual.ro, de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică, numărul de morți subite înregistrate în ultimii 5 ani este:

- 2017 – 5 decese
- 2018 – 12 decese
- 2019 – 11 decese
- 2020 – 6 decese
- 2021 – 6 decese

Citește și: Misterul morţii Flaviei, eleva din Alba Iulia care a murit în sala de fitness, se adânceşte. Medicii legişti au anunţat cauza morţii

"Se ajunge la teste specifice pentru a vedea într-adevăr dacă există un risc pentru atleți și pentru a preveni în definitv moartea subită cardiacă", a declarat medicul cardiolog Ștefan Busnatu.

În urmă cu doar câteva zile, un bărbat de 35 de ani a murit subit după ce s-a antrenat la o sală de fitness de lângă București. Acestuia i s-a făcut rău la volan în timp ce mergea spre casă.

×
Subiecte în articol: moarte subită
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close