Antena 3 CNN Actualitate Fii la putere! Istoricul George Coandă, omul care a îmbogăţit viaţa culturală a oraşului Târgovişte

Fii la putere! Istoricul George Coandă, omul care a îmbogăţit viaţa culturală a oraşului Târgovişte

Fii la putere! Istoricul George Coandă, omul care a îmbogăţit viaţa culturală a oraşului Târgovişte
Sursa foto: Foto captura Antena3
02 Iul 2015   •   14:12

Fii la putere! Antena 3 este aici, chiar la tine în oraş! Timp de două săptămîni, toate vedetele noastre au străbătut ţara cu caravana Antena 3.

La 10 ani de la înfiinţarea postului nostru, cei mai cunoscuţi ziarişti din România v-au intrat în casă nu doar prin intermediul televizorului.

Astăzi, colegii noştri Mircea Badea, Mugur Ciuvică, Nadina Cîmpean şi Cătălina Porumbel merg la Târgovişte. Lor li se vor adăuga nelipsiţii Rache şi Cristache, şi puteţi sta de vorbă cu ei pe platoul Prefecturii, de la ora 17.

Nu ezitaţi să faceţi selfie-uri pe care mai apoi să le postaţi pe pagina de facebook Antena 3 România. Fii la putere!

George Coandă a purtat o viaţă întreagă moştenirea unui nume care a atras atenţia tuturor. L-a descoperit pe Henri Coandă întâmplător, într-o perioadă în care realizările marelui savant român erau subiect interzis în ţara noastră. Abia prin anii '60, când a aflat că Henri Coandă a venit în România, şi-a luat inima în dinţi şi a pornit în goana după aprobări pentru a sta de vorbă cu el.

Istoricul mărturiseşte că a rămas fără cuvinte în faţa lui Henri Coandă şi a modestiei de care a dat dovadă. L-a uimit însă legătura care s-a creat între ei în doar câteva minute şi una dintre dorinţele inventatorului. I-a cerut să-i dea numele de Henri Coandă primului fiu care urma să vină pe lume.

Însă numele lui George Coandă este legat, în primul rând, de jurnalismul românesc. La numai 16 ani, a pus bazele primului radio din Târgovişte. De 61 de ani, spune că duce crucea jurnalismului, o meserie pe care o iubeşte şi o va iubi până în ultima clipă.

A fost şi este un deschizător de drumuri. De-a lungul carierei sale, a publicat mii de reportaje, anchete şi a primit zeci de premii şi titluri onorifice. În plus, profesia de jurnalist l-a ajutat să trăiască momente istorice, cum ar fi vizita generalului Charles de Gaulle în România, în 1969, la invitaţia lui Nicolae Ceauşescu.

George Coandă se mândreşte cu faptul că are rădăcinile adânci înfipte în pământul Târgoviştei. S-a născut în Bihor, dar a crescut şi a trăit aici o viaţă întreagă. Iubeşte Târgoviştea cu toată fiinţa lui aşa că i-a dedicat cărţi şi poeme.

George Coandă a îmbogăţit, în ultimii 60 de ani, viaţa culturală a Târgoviştei şi a României. A scris 32 de cărţi. Poezie, proză şi literatură ştiinţifică. Lucrările sale au fost premiate la diferite concursuri naţionale. A primit Ordinul Ziariştilor clasa I, iar în 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a oferit Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler. George Coandă se mândreşte cel mai mult cu faptul că a reuşit să scrie istoria Târgoviştei şi să înfiinţeze Universitatea Valahia din Târgovişte.

×
Subiecte în articol: Fii la putere Targoviste
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close