Antena 3 CNN Actualitate Se pregătește ceva pe Flancul Estic al NATO: Germania și Franța își trimit soldații în România

Se pregătește ceva pe Flancul Estic al NATO: Germania și Franța își trimit soldații în România

Liderii francez și german, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, au anunțat decizii de natură militară care vizează statele de pe Flancul Estic al NATO.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Ian 2023   •   12:47

Cei doi lideri și-au exprimat intenția de a întări acest flanc, în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina.

Macron și Scholz s-au întâlnit la Paris, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea tratatului de reconciliere postbelică între țările lor.

Ei au anunțat întărirea prezenței militare a Franței și Germaniei în estul Europei și exerciții militare comune în România și Lituania la o dată care urmează să fie precizată.

"Ne-am consolidat angajamentul atât pentru Flancul Estic al Uniunii Europene, cât și al NATO. Pentru a sprijini aliații noștri estici, militarii vor planifica exerciții comune ale Brigăzii franco-germane în Lituania și România. În acest context, subliniem angajamentul nostru de a crește rezistența partenerilor noștri estici, inclusiv prin Facilitatea europeană pentru pace și în cadrul Parteneriatului estic, și sprijinim Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor european", a transmis președinția franceză.

Citește și: Dacă Rusia pierde războiul, începe Apocalipsa nucleară

"Vorbim despre exerciții militare la care vor participa forțe terestre, navale și aeriene. În afară de România și Lituania, exerciții similare vor avea loc și în Polonia. Franța și Germania consideră că este esențială consolidarea capacităților europene de apărare în vederea consolidării pilonului european în NATO, motiv pentru care și-au propus să amelioreze colaborarea forțelor armate în Europa",  a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Buzoianu.

La rândul lor, Statele Unite ale Americii au anunțat că își mențin cei aproximativ 4 mii de soldați dislocați în sud-estul României pentru încă 9 luni.

Foto: trupele NATO fac exerciții militare la Cincu, România

×
Subiecte în articol: Franta Germania exercitii militare România
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close