Antena 3 CNN Actualitate Premierul Cîţu anunţă soluţia pentru Timişoara: "Sper să acceseze acest credit cât mai repede"

Premierul Cîţu anunţă soluţia pentru Timişoara: "Sper să acceseze acest credit cât mai repede"

Premierul demis Florin Cîţu a declarat, vineri, că există o soluție pentru Timișoara în acest moment, aceea ca primăria să ia un credit de la Trezorerie, iar cu banii respectivi să asigure căldura și apa caldă.

Premierul Cîţu anunţă soluţia pentru Timişoara: "Sper să acceseze acest credit cât mai repede"
Sursa foto: gov.ro
de Georgiana Adam    |    29 Oct 2021   •   16:00

"Aș vrea să anunț că am fost acum la Ministerul Finanțelor Publice. A fost o discuție telefonică cu primarul Timișoarei, au găsit o soluție. 

E ordonanța pe care am dat-o anul acesta pentru a se putea împrumuta din Trezorerie. Sper ca în următoarele două zile să aibă resursele necesare pentru a putea avea gaz și căldură în Timișoara", a anunţat, astăzi, şeful Guvernului.

El precizează că a fost la Ministerul Finanțelor Publice pentru a arăta cum să acceseze acești bani.

"Pentru Timișoara, în acest moment există o soluție. Discuția a fost între ministrul Finanțelor și domnul primar și sper să acceseze acest credit cât mai repede".

Cîțu a precizat că Dominic Fritz avea deja posibilitatea de a lua credit, "poate nu știa, i s-a explicat".

Circa 50.000 de gospodării din oraș, inclusiv spitalele, nu mai au apă caldă şi nici căldură, de marţi, după ce s-a sistat furnizarea gazului către Colterm, compania de termoficare din Timișoara.

Miercuri, primarul anunța că timișorenii racordați la Colterm vor avea din nou căldură pentru cel puțin 2 săptămâni, după care a informat că furnizorul de gaz cu care ajunsese la o înțelegere pentru contractul temporar nu mai dorește să-l semneze. 

Timișoara va avea din nou căldură și apă caldă. Ministrul Energiei: "E o soluţie provizorie"

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, miercuri, că s-au găsit soluţii pentru situaţia din Timişoara, unde zeci de mii de oameni şi mai multe spitale au rămas fără căldură, după ce furnizorul a oprit aprovizionarea. 

Primarul să știe că dacă nu găsește o sursă de finanțare, tuturor furnizorilor le va fi teamă că rămân cu gazul livrat și neplătit. Trebuie să caute soluții pentru a debloca și stabiliza situația din Timișoara pentru această iarnă.

Problema de la Timișoara e strict a administrației locale, cum și-au gestionat problema așa o au. Noi am intervenit ca să îi ajutăm să câștige timp", a declarat ministrul Virgil Popescu.

Dominic Fritz răspunde timișorenilor care îngheață în spitale și locuințe

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a explicat pentru News Hour with CNN cum va gestionează problema furnizării gazului în orașul pe care îl administrează, după ce în ultimele trei zile timișorenii au îndurat frigul în propriile locuințe și în spitale.

„Compania E.ON ne-a părăsit acum o săptămână și a refuzat să ne mai furnizeze gaz. De atunci suntem zi și noapte în negocieri cu toate companiile mari și mici din România care furnizează gaz. Din păcate, până acum nu am găsit o companie care ar vrea să încheie un contract cu Colterm în Timișoara, din diferite motive. În primul rând, explozia de prețuri face foarte greu să plătim în avans aceste sume uriașe. Din bugetul local e imposibil să ducem aceste sume. (...) 

Soluția nu stă în mâinile primarului Timișoarei. Avem nevoie de o colaborare a furnizorilor și de susținerea Guvernului. Fac tot ce îmi stă în putere pentru a găsi soluții”, a declarat Dominic Fritz.

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu Timisoara căldură credit
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close