Antena 3 CNN Actualitate Când poți păstra, de fapt, fructele din pomii vecinilor. Puţini oameni care stau la curte ştiu asta!

Când poți păstra, de fapt, fructele din pomii vecinilor. Puţini oameni care stau la curte ştiu asta!

Atunci când fructele din pomii vecinilor ajung în curtea voastră trebuie să ştiţi că le puteţi păstra, dar doar în anumite condiții.

Când poți păstra, de fapt, fructele din pomii vecinilor. Puţini oameni care stau la curte ştiu asta!
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2023   •   19:48

Dacă ramurile cu fructe ale vecinului se întind peste gardul dintre voi, conform Legislației Civile tu ai dreptul să păstrezi fructele dacă acestea cad în mod natural pe proprietatea ta.

Mai mult, poți tăia rădăcinile ori crengile care îți trec gardul. 

La această situație, referitoare la pomii ce trec gardul, se ajunge prin nerespectarea articolului 613 din Codul civil ce reglementează distanța minimă pentru arbori.

"În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii", arată legislaţia în vigoare.

Citeşte şi: Un clujean a făcut plângere pentru tulburarea liniștii publice. Motivul: un cocoş prea gălăgios

Același articol, dar la aliniatul 2, oferă posibilitatea proprietarilor deranjați de acești arbori "să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate."

Legea mai arată că "proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său".

×
Subiecte în articol: fructe pomi vecini
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close