Antena 3 CNN Actualitate Generalul Virgil Bălăceanu, despre prezenţa trupelor militare de elită trimise în ţara noastră: "Este necesară pentru realizarea descurajării!"

Generalul Virgil Bălăceanu, despre prezenţa trupelor militare de elită trimise în ţara noastră: "Este necesară pentru realizarea descurajării!"

Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre trupele militare de elită care au fost trimise pe teritoriul ţării noastre.

Generalul Virgil Bălăceanu, despre prezenţa trupelor militare de elită trimise în ţara noastră: "Este necesară pentru realizarea descurajării!"
Sursa foto: Remus Badea/Hepta
de Iulia Gorgorin    |    27 Oct 2022   •   18:17

Membri ai Diviziei Aeropurtate 101, care și-a câștigat notorietatea în Al Doilea Război Mondial, cu ocazia debarcării în Normandia, au fost trimiși în România.

Militarii acestei unități de elită americane se antrenează cu muniție reală în Dobrogea, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

De asemenea, şi Portugalia va trimite militari de elită în România.

 Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, a intervenit prin telefon în cadrul emisiunii "Decisiv" de la Antena 3 CNN, unde a comentat pe marginea acestui subiect.

"Este o necesitate de creştere a prezenţei americane şi NATO, pentru realizarea descurajării. Credeţi că realizei descurajarea dacă pe teritoriul tău ai un grup de luptă de numai 1.000 de oameni? Faceţi comparaţie cu forţele care sunt în război. Sigur, că nu trebuie să ai acele forţe echivalente cu forţele de invazie ale Rusiei, forţele de apărare ale Ucrainei, dar trebuie să ai un element de descurajare. Elementele de descurajare pot să apară cam de la nivelul brigăzii. Dacă vom avea o brigadă americană, care înseamnă patru-cinci mii de oameni, perspectiva este 2.400. Încă nu au sosit, nu este divizia discolată în România. 

Pe de altă parte, să vedem grupul de luptă, naţiune cadru fiind Franţa, tot la nivelul unei brigăzi. Francezii deocamdată au promis că aduc efective în continuare şi tehnică de luptă pentru un batalion. Să vedem contribuţia celorlalte state. Prezenţa portughezilor, cred că sunt destinaţi pentru a suplimenta contingentul portughez, care este deja disclocat în România, în cadrul brigăzii multinaţionale, dar brigada multinaţională de sud-est are structură de bază brigada scorpionilor. Ceilalţi participă cu detaşamente: polonezii, portughezii, până la această dată.

Cum putem să credem noi că va începe un atac al Statelor Unite de pe teritoriul României, cu câteva mii de oamenii? Şi aşa, ruşii au demonstrat că o forţă de 120-150 de mii de oameni este insuficientă. Eşecul lor este evident în operaţiunea de invazie de Ucrainei. Jocurile de război, dar nu pe hartă sau prin simulare pe calculator, în mod real se fac cu forţe de la câteva sute de mii în sus. Ori noi vorbim de o posibilă prezenţă a americanilor, din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată, de 2.400, care oricum va intra în sistemul rotaţional", a spus generalul Virgil Bălăceanu în, exclusivitate la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close