Antena 3 CNN Actualitate Gerhard Karner a dezvăluit la București cum poate ajunge România în Schengen, dar nu și când va ajunge | Ce i-a cerut Lucian Bode omologului austriac

Gerhard Karner a dezvăluit la București cum poate ajunge România în Schengen, dar nu și când va ajunge | Ce i-a cerut Lucian Bode omologului austriac

Austria nu ne vrea, încă, în Schengen, dar spune că luptă alături de România pentru a rezolva problema migranților ilegali.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Apr 2023   •   08:03

Combaterea migrației ilegale ar fi, în viziunea autorităților de la Viena, singura cale ce ar putea aduce țara noastră în spațiul de liberă circulație.

Potrivit ministrului austriac de Interne Gerhard Karner, este o cale lungă de parcurs în acest sens.

Pe parcursul vizitei de miercuri, de la București, ministrul de la Viena a avut discuții cu omologul său român, Lucian Bode, și a mers în vizită la sediul Poliției de Frontieră.

Citește și: "Amintiți-vă de cazul de la Caracal! Problema României cu Schengen este traficul de persoane" | Norica Nicolai, reacție după declarațiile lui Gerhard Karner

În continuarea acestui demers, Austria va trimite ofițeri de poliție la punctele de frontieră ale României cu Ungaria.

Bode: "Procesul aderării României la Schengen trebuie să se încheie în 2023"

"Vreau sa se înțeleagă foarte bine că echilibrul este esențial și că nu este firesc ca noi, românii, să fim privați de drepturile care ni se cuvin. I-am transmis ministrului că procesul (de intrare a României în Schengen) trebuie să se finalizeze în 2023", a spus ministrul Bode la conferința de presă comună.

"M-au impresionat elementele de progres din cadrul proiectului pilot pe care îl dezvoltă România cu susținerea Comisiei Europene și, pe această cale, îmi asum și eu că voi sprijini România în fața Comisiei pentru a obține tot ce e necesar.

Am fost la Poliția de Frontieră să vedem ce lucruri minunate fac colegii de acolo în zona lor de responsabilitate. Ministrul de Interne este partenerul meu pentru a îmbunătăți sistemul de securitate internă", a spus, la rândul său, ministrul austriac.

Karner, solicitat să spună câte din călăuzele "române" sunt din Republica Moldova

Surse din Guvern spun că Lucian Bode i-ar fi cerut lui Gerhard Karner date privind călăuzele de migranți la care a făcut referire, pentru a verifica câţi sunt români şi cați sunt din Republica Moldova.

Aceleași surse arată că ministrul român nu a primit statistica solicitată.

În timp ce România continuă să fie ținută de Austria la ușa Schengen, mii de șoferi pierd timp, resurse şi nervi, stând blocați în vămi.

Următoarea șansă a României de a adera la Schengen este în luna iunie, când are loc reuniunea miniștrilor în format JAI - Justiție și Afaceri Interne, sub președinția semestrială a Suediei.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close