Antena 3 CNN Actualitate "Amintiți-vă de cazul de la Caracal! Problema României cu Schengen este traficul de persoane" | Norica Nicolai, reacție după declarațiile lui Gerhard Karner

"Amintiți-vă de cazul de la Caracal! Problema României cu Schengen este traficul de persoane" | Norica Nicolai, reacție după declarațiile lui Gerhard Karner

Norica Nicolai, fost europarlamentar, a comentat la Antena 3 CNN declarațiile făcute la București de ministrul austriac Gerhard Karner. 

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Apr 2023   •   14:32

Karner a spus, miercuri, că nu poate oferi o dată pentru aderarea României la Schengen.

Ministrul austriac a fost cel care a blocat, prin votul său, intrarea României în spațiul de liberă circulație la Consiliul J.A.I. din 8 decembrie 2022.

În comentariile privind poziția ministrului de la Viena, Norica Nicolai a legat opoziția Austriei de problemele pe care România le are cu traficul de persoane.

Citește și: Gerhard Karner, primele declarații la București: "Nu pot să vă ofer astăzi o dată privind aderarea României la Schengen"

Ea a evocat, în context, cazul din 2019, de la Caracal, în care Gheorghe Dincă, un bărbat de 65 de ani la data comiterii faptelor, a fost condamnat pentru uciderea a două adolescente, Alexandra Măceșeanu și Luiza Melencu.

În presă și pe rețelele sociale s-a speculat, atunci, că aceste crime au expus o rețea de trafic de persoane cu conexiuni la vârful autorităților locale și centrale.

"O declarație prin care Austria spune foarte clar că își menține poziția pe care a avut-o cu privire la opoziția aderării noastre la Schengen. 

Era evident, de ieri, că lucrurile stau așa, pentru că la acea conferință de presă organizată înainte de vizită (la Viena, n.r.) ministrul austriac de Interne ne-a spus foarte clar că marea noastră problemă în momentul de față nu este migrația, ci traficul de persoane.

Ori, acolo nu prea avem ce spune, România având probleme cu traficul de persoane, inclusiv în monitorizările Departamentului de Stat american. Și atâta vreme cât tu, ca țară, nu ești capabil să-ți rezolvi niște dosare care vizează traficul de persoane...

Norica Nicolai: "La Caracal au fost suspiciuni legate de traficul de persoane"

Și mă refer în primul rând la cazul de la Caracal, care a lăsat o umbră de incertitudine asupra situației traficului de persoane în România. Fiind acolo, vă aduceți aminte, au fost suspiciuni că era vorba, de fapt, de trafic de persoane.

Noi va trebui să mai lucrăm la această chestiune, dar depinde de poliția și de Parchetul român să aibă determinarea să destructureze relațiile, rețelele de trafic de persoane. 

Austria, dacă vă amintiți, și-a propus o cooperare consolidată cu Bulgaria pe frontiera externă Schengen, pentru că (...) se tem foarte tare de o eventuală formă de migrație care ar putea veni din Turcia, pe de o parte.

Dar în momentul de față, dată fiind evoluțiile din Sudan, există și riscul unei migrații care să vină din Africa și să atace aceste frontiere externe pe care ei le consideră mai vulnerabile decât cele care în mod tradițional au fost tranzitate de migranți.

Deci vom mai aștepta destul pentru Schengen. Dar această cooperare, cu Austria interesată să obțină bani europeni pentru proiectele tale, probabil că va fi benefică pentru România", a spus Norica Nicolai la Antena 3 CNN.

Foto: Miniștrii Lucian Bode și Gerhard Karner la sediul Ministerului Afacerilor Interne, București, 26 aprilie 2023

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close