Antena 3 CNN Actualitate Germania amenință să blocheze Croația în Schengen din cauza opoziției Austriei față de România | Corina Crețu: "O abținere a Austriei ar însemna admiterea României"

Germania amenință să blocheze Croația în Schengen din cauza opoziției Austriei față de România | Corina Crețu: "O abținere a Austriei ar însemna admiterea României"

Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană nu reușesc să se pună de acord, în unanimitate, pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, arată surse Antena 3 CNN.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2022   •   14:30

Negocierile continuă separat.

Germania amenință să blocheze accesul Croației în Schengen dacă veto-ul cu care Austria a amenințat România nu este ridicat, menționează sursele Antena 3 CNN.

Germaniei i s-ar fi alăturat și Luxemburg în acest demers.

Înaintea reuniunii Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a confirmat substratul politic al opoziției manifestate de Austria față de intrarea Romîniei în Schengen.

Vicepreședintele Comisiei Europene: "Îndoielile legate de intrarea României și Bulgariei în Schengen sunt politice"

"Puținele îndoieli care rămân în privința intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei și Regatului Țărilor de Jos, sunt de ordin politic", a spus Schinas.

Tot înaintea ședinței Consiliului JAI, ministrul german de Interne, Gerhard Karner, a reconfirmat tranșant că va vota împotriva aderării României și Bulgariei.

Europarlamentarul Victor Negrescu a precizat că discuțiile purtate în prima parte a zilei determinat Austria "să deschidă ușa" negocierilor.

Negrescu a estimat drept plauzibil scenariul decuplării României de Bulgaria și a spus că "varianta în care România ar intra în Schengen în toamna anului viitor" este una pozitivă.

La București, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, i-a acuzat de "banditism politic" pe cancelarul Karl Nehammer și pe ministrul de Interne austriac Gerhard Karner și a susținut ideea ca Austria să plătească României "200 de milioane de euro pe lună, costul blocării aderării" țării noastre la spațiul de liberă circulație.

Corina Crețu: "Încă sper într-o abține a Austriei"

"Încă sper într-o abținere a Austriei, pentru că îi va fi greu cancelarului austriac că anunțe o decizie pozitivă, dat fiind că are alegeri.

Este foarte trist că de fiecare dată am fost amânați pentru că au fost alegeri în diferite țări.

Deși eu cred că, și în situația în care Austria ar vita pozitiv, partidul de guvernământ nu ar pierde vreun vot din această cauză, ci ar pierde din cauza greșelilor pe care le-a făcut sau pentru scandalurile în care sunt anchetați reprezentanții săi.

Aceste lucruri nu trebuie să fie, însă, decontate de România.

O abținere a Austriei ar face ca România să intre în Schengen", a declarat la Antena 3 CNN fostul comisar european Corina Crețu.

×
Subiecte în articol: Germania Austria România Croatia
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close