Antena 3 CNN Actualitate Gigi Becali a participat la slujba oficiată de doi călugări de la Athos, la penitenciarul Rahova

Gigi Becali a participat la slujba oficiată de doi călugări de la Athos, la penitenciarul Rahova

Gigi Becali a participat la slujba oficiată de doi călugări de la Athos, la penitenciarul Rahova
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Iun 2013   •   12:16
Gigi Becali a participat duminică la slujba de la biserica Penitenciarului Rahova, care a fost oficiată de preotul capelan al unităţii de detenţie, doi reprezentaţi ai Bisericii Ortodoxe Române şi doi călugări monahi de la Muntele Athos, potrivit reprezentanţilor penitenciarului. 
"În baza programărilor, la slujbă au participat 85 de persoane private de libertate. Având în vedere capacitatea capelei de 120 de locuri, au fost acceptate şi solicitările ulterioare, printre care şi cea a domnului George Becali", se arată într-un comunicat de presă al Penitenciarului Bucureşti Rahova remis agenţiei Mediafax
Reprezentanţii penitenciarului au precizat că asistenţa  religioasă constituie, alături de educaţie, instruire şcolară şi formare profesională, una dintre coordonatele individuale de recuperare psihosocială, care contribuie atât la dezvoltarea individuală a persoanelor private de libertate, cât şi la reintregarea socială, comunitară şi familială a acestora. 
Participarea persoanelor private de libertate la activităţile de asistenţă socială se realizează la cerere, în vederea asigurării condiţiilor necesare pentru exercitarea libertăţii de religie pe perioada executării pedepsei.
"Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin unităţile subordonate, încurajează realizarea de parteneriate şi poate încheia protocoale de colaborare cu asociaţii şi culte religioase recunoscute de lege, în scopul diversificării programelor educative, atragerii de resurse umane şi materiale pentru realizarea acestor acitivităţi", se mai arată în comunicatul citat.
Avocatul lui Gigi Becali, Robert Ionescu, a declarat că a fost sâmbătă la Penitenciarul Rahova cu doi călugări de la Muntele Athos, pentru a solicita drept de vizită la Gigi Becali, aceştia dorind să oficieze duminică o slujbă la biserica unităţii de detenţie. Ionescu a precizat că cei doi călugări cu care a venit la Penitenciarul Rahova fac parte dintr-un grup de 12 călugări de la Muntele Athos care a venit în România.
Robert Ionescu a precizat că au fost formulate trei cereri privind accesul unor călugări de la Muntele Athos la Penitenciarul Rahova pentru oficierea unei slujbe în biserica din unitatea de detenţie, acestea fiind adresate conducerilor Penitenciarului Rahova, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi Patriarhiei Române.
Patriarhia Română le-a dat sâmbătă acordul călugărilor de la Muntele Athos să participe la Sfânta Liturghie oficiată duminică la biserica de la Penitenciarul Rahova.
Ulterior a aprobat şi Penitenciarul Rahova accesul a doi călugări de la Muntele Athos, însoţiţi de doi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, în unitatea de detenţie, duminică, între 8.00 şi 12.00, pentru participarea la activităţi religioase.
Apropiaţi ai lui Gigi Becali declarau pentru MEDIAFAX cei doi reprezentanţi ai BOR care îi vor însoţi pe călugării de la Muntele Athos sunt părintele Vişan de la Biserica "Sfânta Treime" din Buzău, duhovnicul lui Gigi Becali şi preotul familiei acestuia, precum şi un monah de la Mănăstirea Adămeşti, de lângă Alexandria, judeţul Teleorman.
Gigi Becali are dreptul în luna iunie la patru vizite, la fiecare dintre acestea putând veni câte două persoane, însoţite de doi copii, a mai spus avocatul Robert Ionescu.
Potrivit Regulamentului privind asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate, unităţile de detenţie permit accesul reprezentanţilor cultelor şi asociaţiilor religioase recunoscute de lege în mediul penitenciar, pentru a răspunde nevoilor de asistenţă religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Aprobarea accesului în mediul penitenciar pentru reprezentanţii cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege este acordat de către directorul unităţii de detenţie, conform regulamentului.
Solicitarea de acces trebuie să fie formulată în scris şi însoţită de lista nominală cu persoanele care vor desfăşura activităţi specifice în mediul penitenciar. Aceasta se înaintează directorului unităţii de detenţie până la sfârşitul lunii noiembrie a fiecărui an, având valabilitate pentru anul calendaristic următor. Lista nominală cuprinde informaţii privind numele, prenumele, seria şi numărul actului de identitate al reprezentanţilor cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege, precum şi avizul organismului naţional reprezentativ al acestora.
Solicitările ulterioare de acces trebuie să fie motivate în scris.
De asemenea, solicitarea pentru accesul în penitenciar a reprezentanţilor cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege pentru activităţi specifice în unităţile în care nu există cereri ale persoanelor private de libertate se motivează în scris.
Persoanele private de libertate pot să-şi declare, pe propria raspundere, confesiunea sau apartenenţa religioasă, la intrarea în locul de deţinere şi ulterior pe parcursul executării pedepsei privative de libertate sau a măsurii internării.
În timpul executării pedepsei, deţinuţii îşi pot exprima opţiunea de a participa la oricare dintre activităţile cu caracter religios desfăşurate de reprezentanţii cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege. 
Administraţia Naţională a Penitenciarelor are un protocol cu Biserica Ortodoxă Română, acesta fiind reînnoit în 26 martie 2013. Protocolul de colaborare stabileşte cadrul general în care se desfăşoară activitatea preoţilor din penitenciare, precum şi modalităţile de realizare a unor activităţi cu implicaţii sociale, educaţionale şi moral-creştine. 
Gigi Becali este încarcerat la Penitenciarul Rahova din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale. Alături de acesta au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină.
Cei trei stau în aceeaşi cameră de detenţie timp de 21 de zile, cât durează perioada de carantină. După cele 21 de zile de carantină se va stabili în ce regim vor executa cei trei pedepsele şi dacă vor fi transferaţi la o altă închisoare, preciza purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova, după încarcerarea acestora.  
 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close