Antena 3 CNN Actualitate Giurgiu. Bolnavii psihic, supuşi unor tratamente de tipul celor de la Auschwitz

Giurgiu. Bolnavii psihic, supuşi unor tratamente de tipul celor de la Auschwitz

Giurgiu. Bolnavii psihic, supuşi unor tratamente de tipul celor de la Auschwitz
Sursa foto: spital
03 Mar 2009   •   15:23

Cordonul de cauciuc, vergeaua din lemn şi bastonul de cauciuc sunt tehnici de reeducare, folosite de infirmieri pentru bolnavii cu afecţiuni psihice din Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Bolintin Vale, judeţul Giurgiu.

?Am aflat că sunt trei infirmiere care îi bat de le sună apa în cap, una umblă cu un cordon de cauciuc după gât şi îi plesneşte pentru orice, una îi bate cu o vergea dintr-un lemn tratat, iar alta are un baston de cauciuc folosit de poliţişti?, a declarat marţi, pentru Agerpres, directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Giurgiu, AdelinaVoicu.

Ea susţine că la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică, tehnicile de recuperare aplicate bolnavilor cu afecţiuni psihice sunt similare celor din lagărul de exterminare de la Auschwitz.

O altă metodă de pedeapsă este cea cunoscută sub numele ?la gratii?. ?Când am fost acolo în control, erau şase bolnavi în trei paturi, la izolatorul cu gratii. Aceştia erau pedepsiţi pentru că seara se plimbaseră pe holuri şi cereau ţigări?, a adăugat Voicu.

Directoarea DGASPC consideră că astfel de practici nu sunt justificate. ?Am făcut de multe ori controale la centrele din judeţ, dar nu am ştiut că bolnavii sunt agresaţi fizic de personalul care ar trebui să îi îngrijească. Nu m-am gândit să dezbrac bolnavii pentru a vedea dacă sunt bătuţi. Am auzit că alţii sunt ţinuţi cu orele sub duşul rece?, a ţinut să menţioneze Voicu.

La Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Bolintin Vale sunt internate aproape o sută de persoane cu boli mintale. Directoarea DGASPC Giurgiu spune că mulţi dintre bolnavi sunt ?mai în firea lor decât salariaţii?.

În plus,, Adelina Voicu a observat lipsa personalului de specialitate: psihologi, pedagogi, kinetoterapeuţi. Din cei 106 salariaţi, doar doi au studii superioare, iar majoritatea au cinci, şapte sau opt clase.

Toate aceste atrocităţi au ieşit la iveală, după ce o asistată din cadrul centrului de la Bolintin Vale, diagnosticată cu schizofrenie paranoidă, a decedat la sfârşitul săptămânii trecute. Fosta profesoară, în vârstă de 58 de ani, a murit din cauza bătăilor aplicate în centru.

Antena3.ro

×
Parteneri
Câți bani vor primi românii în plus, în mână, după majorarea salariului minim
x close