Antena 3 CNN Actualitate Greşelile care au dus la o nouă tragedie: Complicitate tacită la nenorocire | Ministrul Economiei: "Trebuie să aflăm adevărul"

Greşelile care au dus la o nouă tragedie: Complicitate tacită la nenorocire | Ministrul Economiei: "Trebuie să aflăm adevărul"

Ministrul Economiei, Radu Oprea, care are în subordine mai multe dintre instituţiile care ar trebui să facă lumină în cazul exploziilor de la Crevedia, a dat declaraţii în direct la Antena 3 CNN.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Aug 2023   •   14:24

"Ce pot să vă spun este că niciuna dintre cele şapte instituţii pe care le-aţi enumerat mai devreme nu sunt în coordonarea Ministerului Economiei.

Singura instituţie care este implicată în procesul de autorizare pentru staţiile de GPL, acestea de tip skid este ISCIR, care are o competenţă partajată cu CNCIR, ISCIR-ul fiind cel care dă autorizaţia, CNCIR-ul fiind cel care verifică în teren că într-adevăr, din punct de vedere tehnic, corespunde.

Este şi cel care face verificările în teren privitoare la scadenţa, adică în timp dacă ăşi păstrează toate caracteristicile, în conformitate cu legea. 

Citeşte şi: Raed Arafat, declarații de ultimă oră, despre tragedia de la Crevedia

Corpul de control este astăzi de la ora 7, la Piteşti, acolo unde este Biroul regional pentru cele trei judeţe pe care le coodonează, printre care şi Dâmboviţa, pentru a verifica datele pe care ni le-au prezentat directorii de la ISCIR sâmbătă şi duminică dimineaţă.

Faptul că în 2011 a fost autorizat cu autorizaţie staţie GPL pe locaţia respectivă din Crevedia, care avea scadenţă 2014, iar apoi apare acel echipament ca fiind amplasat la Botoşani din anul 2021. Nu ştim în această perioadă foarte exact ce s-a întâmplat.

Am verificat la Botoşani. Da, este acolo. Este amplasat în conformitate cu legislaţia în vigoare. Ce nu ştim este dacă mai era ceva. Dacă ar mai fi ceva, şi asta vom afla de la procurori, este sigur ilegal", a spus ministrul Economieir, Radu Oprea, în direct la Antena 3 CNN.

Citeşte şi: Victimele exploziei din Crevedia se luptă să trăiască. Doi pompieri grav răniți nu au putut fi transferați în străinătate

"Cei vinovaţi trebuie să plătească cât mai repede"

"Asta este o certitudine, pentru că din punct de vedere al documentelor, nu figurează nicio instalaţie autorizată astăzi la Crevedia. Corpul de control face aceste verificări.

Mai mult decât atât, mă interesează foarte tare dacă au fost reclamaţii. Dacă vecinii, dacă alte instituţii au făcut reclamaţii şi dacă s-a dat curs acestor reclamaţii. De asemenea, mă interesează dacă au fost făcute controale la firma respectivă.

Citeşte şi: "Pompierii au căzut din suflul puternic care a fost" Mărturii în lacrimi ale oamenilor din Crevedia, după dezastrul provocat de explozie

Imediat ce apare un rezultat al investigaţiei pe care o face astăzi corpzul de control, cu certitudine, dacă sunt fapte de o altă natură vor fi trimise către instituţiile care sunt abilitate să le investigheze, dacă nu, raportul oricum am să-l fac public, pentru că eu cred că trebuie să aflăm adevărul, ca cei vinovaţi să plătească cât mai repede", a mai spus ministrul Economiei, Radu Oprea.

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close