Antena 3 CNN Actualitate Greva generală a profesorilor face primele victime | Se profilează înghețarea anului școlar | Cât câștigă profesorii în Italia, Spania și Germania

Greva generală a profesorilor face primele victime | Se profilează înghețarea anului școlar | Cât câștigă profesorii în Italia, Spania și Germania

Greva generală a profesorilor a intrat în cea de-a doua zi și deja apar consecințe ale protestului la nivelul elevilor.

Greva generală a profesorilor face primele victime | Se profilează înghețarea anului școlar | Cât câștigă profesorii în Italia, Spania și Germania
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Mai 2023   •   08:28

 Nu se știe, momentan, dacă și când va mai purta Guvernul negocieri cu reprezentanții celor 150.000 de cadre didactice care participă la protest, relatează Antena 3 CNN.

În acest context, profesorii avertizează că se profilează înghețarea anului școlar.

Ei cer o majorare salarială de aproximativ 60%, adică de la 2.700 de lei la cel puțin 4.000 de lei, net, pentru un profesor debutant.

Citește și: Legile Educației au fost adoptate. Cele două proiecte de lege merg la promulgare la Klaus Iohannis

De asemenea, protestatarii vor indexarea salariilor cu rata inflației, decontarea navetei, plata orelor suplimentare și investiții în infrastructura școlară.

Doar pentru majorarea salariilor, efortul bugetar ajunge la peste 14 miliarde de lei.

Pe lângă profesori, la greva generală și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor din Educație.

Elevii de clasa a șasea ar trebui să susțină, miercuri, prima probă la Evaluarea Națională

Primii afectați de greva profesorilor sunt elevii de clasa a 6-a. Aceștia ar trebui să susțină, miercuri, prima proba de la Evaluarea Națională.

Liceenii de clasa a XII-a riscă, la rândul lor, să rămână cu mediile neîncheiate.

"Câtă vreme este grevă generală, nu putem discuta de susținerea vreunei activități didactice de predare sau de evaluare", spune însă liderul de sindicat Marius Nistor.

Apelul făcut de premierul Ciucă profesorilor, de a reveni la clase, nu va face decât să-i îndârjească pe greviști, spun liderii acestora, care consideră că este "inadmisibil" ca Executivul să vină la negocieri cu propuneri pe care le-a mai avansat în ultimele luni și care au fost deja respinse.

În Germania, un profesor debutant câștigă de peste șase ori mai mult decât unul din România

Realitatea cifrelor arată că, în prezent, în România, un profesor debutant câștigă 467 de euro lunar. Unul cu peste 25 de ani vechime ajunge să încaseze un salariu cu aproape 200 de euro mai mare. Adică 659 de euro

Spre comparație, în Marea Britanie un profesor proaspăt angajat de pe băncile facultății primește echivalentul a aproape 2.700 de euro, adică de aproape șase ori mai mult decât în România. Un dascăl britanic cu cel mai înalt grad didactic ajunge la echivalentul a 3.725 de euro/lună, la care se adaugă un spor salarial anual de 6.910 euro. Iar în luna august din acest an profesorii din Marea Britanie vor primi o majorare.

În Italia, un profesor fără experiență primește un salariu de 1.330 de euro, iar unul cu vechime, 1.900 de euro.

În Spania, profesorii au salarii între 1.700 de euro şi 2.430 de euro.

În Germania, un profesor debutant câştigă peste 3.000 de euro.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close