Antena 3 Actualitate Fenomene meteo extreme. Grindină și rupere de nori în mai multe localități din țară

Fenomene meteo extreme. Grindină și rupere de nori în mai multe localități din țară

de S.T.    |    10 Iun 2020   •   19:11
Fenomene meteo extreme. Grindină și rupere de nori în mai multe localități din țară
Sursa foto: Seby Izsak/Meteoplus

Grindină de mari dimensiuni a căzut, miercuri, într-o localitate din Covasna.

În comuna Reci, bucăţile de gheaţă căzute au avut şi dimensiunea unui ou.

Nu au fost anunțate persoane care să fi fost afectate de grindină.

Pe pagina de Facebook a localităţii Măzănăești, din judeţul Suceava, a fost postată o filmare în care se vede grindina de mari dimensiuni care a căzut.

Suceava se afla sub avertizare cod portocaliu de fenomene meteo periculoase. 

O viitură a lovit şi comuna Negrileşti din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Imaginile surprinse de un localnic arată amploarea evenimentelor hidrologice.

Viituri în Bistriţa-Năsăud. Gospodării sub ape, culturi agricole distruse şi oameni disperaţi

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare cod galben de inundații pe râuri din 20 de județe, valabilă în următoarele 24 de ore.

Hidrologii INHGA spun că avertizarea este valabilă în județele Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Harghita, Mureș, Sibiu, Alba, Timiș, Caraș-Severin, Covasna, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea.

Atenţionarea vizează ȋn principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Maramureş, Bistriţa – Năsăud, Suceava, Neamţ, Harghita şi Argeş.

Avertizarea este valabilă până joi, la ora 14.00.

Vremea. Prognoza meteo pentru vineri, 12 iunie 2020

Vremea se va menţine în general instabilã în cea mai mare parte a ţãrii.

Instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin accentuarea înnorãrilor şi perioade în care vor fi averse, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, pe arii restrânse grindinã şi posibile vijelii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitãţile de apã vor depãşi local 20...25 l/mp şi pe suprafeţe mici 35 l/mp. 

Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 28 de grade, iar cele minime între 12 şi 19 grade.

Vremea. Prognoza meteo pentru sâmbătă, 13 iunie 2020

Instabilitatea atmosfericã va fi în continuare accentuatã şi se va manifesta prin perioade cu înnorãri temporare, averse, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, pe suprafeţe mici grindinã şi posibile vijelii. 

Astfel de fenomene se vor semnala, ziua în cea mai mare parte a ţãrii, iar noaptea cu o probabilitate mai mare în jumãtatea de est a teritoriului, local la munte şi doar pe suprafeţe mici în rest.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantitãţile de apã înregistrate în intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse vor fi însemnate.  

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 22 şi 28 de grade, iar cele minime între 13 şi 19 grade.

Vremea. Prognoza meteo pentru duminică, 14 iunie 2020

Pe parcursul zilei în cea mai mare parte a ţãrii, iar noaptea cu precãdere în jumãtatea de sud a teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã accentuatã.

Aceasta se va manifesta prin înnorãri temporare, averse pe arii relativ extinse, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, pe suprafeţe restrânse grindinã şi posibile vijelii.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantitãţile de apã înregistrate în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor fi mai însemnate.

Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 29 de grade, iar cele minime între 11 şi 19 grade. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close