Antena 3 CNN Actualitate Guvernul alocă 750.000 lei pentru medicamente necesare bolnavilor de cancer

Guvernul alocă 750.000 lei pentru medicamente necesare bolnavilor de cancer

Guvernul alocă 750.000 lei pentru medicamente necesare bolnavilor de cancer
Sursa foto: Foto: nursinglink.monster.com
de M.Z.    |    23 Feb 2012   •   16:24

Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, 750.000 lei pentru cumpărarea de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului bolnavilor de cancer, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

Informaţia a fost confirmată ulterior, la finalul şedinţei de joi a Executivului, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, care a precizat că fondurile au fost alocate prin suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii şi vor fi recuperate la prima rectificare bugetară din fondul CNAS.

Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a declarat, miercuri, că Mundipharma - companie care asigură analgezice opioide (morfina) în România - este într-un proces de restructurare a modelului de activitate şi prezenţă pe piaţă, dar a asigurat că acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor.

"Deficitul de analgezice opioide anunţat şi larg dezbătut în mass-media a fost clarificat în întregime de reprezentanţa pentru România a firmei producătoare, care afirmă că este într-un proces de restructurare a modelului de activitate şi prezenţă pe piaţă, dar care nu va afecta prezenţa medicamentelor din portofoliu pe piaţa românească", a spus preşedintele CNAS.

Potrivit lui Duţă, din scrisoarea pe care firma elveţiană a trimis-o la CNAS reiese că, în prezent, există comenzi şi/sau importuri în derulare cu toţi distribuitorii companiei, pentru toate produsele înregistrate şi "în cantităţi suficiente pentru a deservi necesarul de piaţă".

Într-un comunicat al Casei se susţine totodată că Programul Naţional de Oncologie are asigurată finanţarea ritmică şi continuă pentru acest an, cu valori similare ale anului anterior.

Peste 10.000 de bolnavi sunt înregistraţi în registru în ianuarie.

Compania elveţiană anunţa recent, într-un comunicat, că decizia restructurării "s-a bazat pe înăsprirea considerabilă" a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea considerată insuportabilă a nivelului de taxare.

Guvernul s-a întrunit, joi, într-o şedinţă de urgenţă de la ora 15.00. Tema discuţiilor este situaţia medicamentelor pentru bolnavii de cancer.

În urma campaniei declanşate de Mihai Gâdea la Antena 3 privind drama celor 500.000 de bolnavi de cancer, Guvernul recunoaşte prin decizia şedinţei extraordinare de azi incompetenţa autorităţilor şi aruncă câteva firimituri prin alocarea a 750.000 de lei pentru procurarea de morfină.

"Cred că ceea ce a făcut astăzi Guvernul este de salutat. Cred că a făcut-o foarte târziu, pentru că această situaţie este de cel puţin 15 zile în România. Cred că cine era vinovat pentru această situaţie trebuia să răspundă, pentru că nimănui nu i s-a cerut demisia pentru această situaţie", a spus Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii Sinteza Zilei, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Ascultă, mai jos, întreaga decalaraţie a lui Mihai Gâdea.



Scandalul medicamentelor pentru bolnavii de cancer a fost dezbătut şi în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, de miercuri seară. Întrebat de Mihai Gâdea despre lipsa cantităţilor necesare de morfină pentru tratarea pacienţilor, şeful CNAS, Lucian Duţă, a explicat că "singurei firme care făcea importul de morfină în România, nu i-a mai convenit să stea în ţara noastră în actualele condiţii de piaţă".

Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer a atras atenţia că, în prezent, sunt aproximativ 10.000 de pacienţi înscrişi pe liste, în aşteptarea medicamentelor oncologice, fără de care viaţa lor este pusă în pericol.

Corina Alexandru, bolnavă de cancer, a declarat tot la Antena 3, la emisiunea Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea, că îşi doreşte să moară pentru că a obosit să mai lupte cu un sistem pe care l-a plătit înainte, ca pe curve.

VEZI AICI ÎNREGISTRAREA COMPLETĂ A EMISIUNII SINTEZA ZILEI






×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close