Antena 3 CNN Actualitate Guvernul alocă peste 59 de milioane de euro pentru salariile preoţilor

Guvernul alocă peste 59 de milioane de euro pentru salariile preoţilor

Guvernul alocă peste 59 de milioane de euro pentru salariile preoţilor
Sursa foto: Foto: Intact Images
22 Dec 2010   •   10:57

Guvernul dă peste 59 de milioane de euro pentru salariile a 35.000 de preoţi şi dascăli. Potrivit Legii Bugetului de stat pe 2011, banii alocaţi pentru salarizarea personalului de cult sunt mai mulţi cu 9 la sută faţă de anul în curs. În schimb, salariile bugetarilor vor fi majorate doar cu 15 procente.

Deşi s-a arătat zgârcit cu bugetarii şi le-a scăzut salariile cu un sfert în acest an, Guvernul creşte salariile preoţilor. Legea Bugetului de stat pe 2011 prevede mărirea contribuţiei statului pentru salariile personalului de cult de la 227,8 milioane, la 248,6 milioane de lei. Reprezentanţii Secretariatului de stat pentru Culte spun că NU este vorba de o majorare.

Statul se îngrijeşte şi de salariile celor 20.000 de dascăli. Contribuţia statului la salariile acestora va creşte cu 30%, conform Legii Bugetului de stat.

Reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că preoţii au cele mai mici salarii din România.

"Un preot debutant are un salariu de 890 de lei, iar un preot cu toate gradele profesionale ajunge la 1.800-1.900 de lei, ceea ce este foarte puţin", a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al patriarhiei Române.

În România sunt aproximativ 15.000 de preoţi ortodocşi. Statul acordă 60% din salariile de bază pe care le câştigă personalul clerical. Procentajul ajunge până la 80%, în cazul preoţilor din parohiile sărace.

 


×
Subiecte în articol: preoti Patriarhie salarii guvern
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close