Antena 3 CNN Actualitate Hotărârea CL Pungeşti privind interzicerea explorării gazelor de şist, declarată ilegală

Hotărârea CL Pungeşti privind interzicerea explorării gazelor de şist, declarată ilegală

Hotărârea CL Pungeşti privind interzicerea explorării gazelor de şist, declarată ilegală
Sursa foto: Foto: empowernetwork.com
de M.Z.    |    10 Mar 2014   •   22:50
Hotărârea Consiliului Local Pungeşti privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei a fost declarată ilegală, luni, de Tribunalul Vaslui, după ce Prefectura a atacat în instanţă hotărârea luată în unanimitate de consilierii locali în 17 octombrie 2013.
 
Astfel, magistraţii Tribunalului Vaslui au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a acelei hotărâri prin care CL Pungeşti interzicea explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, informează Mediafax.
 
Prefectura Vaslui a dat în judecată, pe 4 noiembrie 2013, Consiliul Local Pungeşti, după ce unitatea administrativă în cauză a adoptat, în urma amplelor proteste de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, o hotărâre prin care a interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei. 
 
Prefectura Vaslui a solicitat anularea respectivei hotărâri în instanţă în condiţiile în care, după cum susţin reprezentanţii instituţiei, comunităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsolul, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului.

Consilierii locali din Pungeşti au hotărât, într-o şedinţă "de îndată", interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe 17 octombrie, la o zi după amplele proteste desfăşurate la Siliştea, unde Chevron intenţiona să demareze lucrările de amenajare a platformei pe care urma să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România. 
 
Hotărârea a fost trimisă spre validare la Prefectură, însă instituţia în cauză a retrimis-o consilierilor din Pungeşti să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat. O hotărâre similară a fost luată de autorităţile din Pungeşti în februarie 2013, însă aceasta a fost anulată în luna iunie de consilierii locali, la solicitarea Prefecturii Vaslui. 
 
Până în prezent, Prefectura a câştigat la Tribunalul Vaslui zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respectiv, doar CL Băcani atacând cu apel sentinţa instanţei vasluiene. În schimb, au existat şi trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana, care au avut câştig de cauză în instanţă pe aceeaşi speţă, însă Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iaşi.
 
De asemenea, tot pe rolul instanţei se mai află şi un proces intentat Consiliului Local Pungeşti tot de Prefectura Vaslui, după ce consilierii au adoptat, tot la sfârşitul anului trecut, o hotărâre privind organizarea unui referendum pe această tema interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei.
 

×
Subiecte în articol: Gaze de sist pungesti
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close