Antena 3 CNN Actualitate IMAGINI DIN PIAŢA UNIVERSITĂŢII: Peste 7.000 de oameni, în stradă pentru Roşia Montană

IMAGINI DIN PIAŢA UNIVERSITĂŢII: Peste 7.000 de oameni, în stradă pentru Roşia Montană

IMAGINI DIN PIAŢA UNIVERSITĂŢII: Peste 7.000 de oameni, în stradă pentru Roşia Montană
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Sep 2013   •   23:10
UPDATE 23.05 - Peste 7.000 de protestari împotriva exploatării de la Roşia Montană au blocat traficul în zona Piaţa Universităţii din Capitală, informează reporterul Antena 3.

Oamenii care se opun acestui proiect minier, în majoritate tineri, protestează paşnic, duminică, pentru a opta zi consecutiv, la fântâna de la Universitate.



UPDATE 22.00 -
Participanţii la protestul din Capitală faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, al căror număr a crescut la peste 3.000, au ajuns în Piaţa Victoriei, de unde îşi vor continua marşul având ca destinaţie finală Piaţa Universităţii.

UPDATE 19.40 -
Peste 1.000 de persoane, care protestează duminică seară, în Capitală, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, au plecat în marş pe bulevardul Nicolae Bălcescu, spre Piaţa Romană, de unde, după un traseu pe mai multe artere, ar urma să revină la Universitate.

Circulaţia rutieră pe bulevardul ocupat de manifestanţi este blocată pe ambele sensuri.
   
Protestul faţă de proiectul Roşia Montană a blocat traficul în centrul oraşului Cluj-Napoca. Peste 6.000 de oameni scandează: "Vrem natură, nu cianură"

Potrivit anunţului de mobilizare pentru protest, citat de Mediafax, marşul se va desfăşura pe traseul bd. Nicolae Bălcescu - bd. Magheru - bd. Lascăr Catargiu - bd. Iancu de Hunedoara - Şos. Ştefan Cel Mare - Calea Moşilor - bd. Carol I - Piaţa Universităţii.
   
Pe traseul manifestanţilor se află jandarmi şi poliţişti rutieri, pentru desfăşurarea protestului şi a traficului în siguranţă.
   
Protestatarii, în majoritate tineri, scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană!" şi afişează bannere şi pancarte cu mesaje printre care "Sănătate - da, cianură - nu", "Anulaţi legea distrugerii Roşiei Montane ACUM! şi "Implicarea resuscitează ţara".
   
Unii protestatari fac zgomot lovind peturi umplute cu pietricele.
   
Proteste similare au loc duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi.
  
 
Ştire iniţială 18.20

Câteva sute de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat duminică, pentru a opta zi la rând, în Bucureşti, la Universitate, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. 
Cei mai mulţi manifestanţi au ocupat trotuarul fântânii de la Universitate, iar restul se află vizavi, în faţa Teatrului Naţional.
Ei scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană!" şi afişează bannere şi pancarte cu mesaje printre care "Sănătate - da, cianură - nu", "Anulaţi legea distrugerii Roşiei Montane ACUM! şi "Implicarea resuscitează ţara".
Unii protestatari fac zgomot lovind peturi umplute cu pietricele.
Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.
De la Universitate, protestatarii ar urma să plece în marş, la ora 19.00, pe mai multe artere din centrul Capitalei, potrivit anunţului de mobilizare pentru eveniment.
Proteste similare au loc duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa şi Iaşi
Sâmbătă seară, protestatarii au mers în marş, de la Universitate, până la sediul televiziunii publice, unde au blocat un sens de circulaţie pe Calea Dorobanţilor.
 
La protestele de până acum din Capitală, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopţii, bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Victoriei.
Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate în alte oraşe din ţară, au început, duminică, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

×
Subiecte în articol: Rosia Montana protest Piata Universitatii
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close