Antena 3 CNN Actualitate Impas în industria resurselor minerale | Soluţii pentru ca lucrările să nu fie blocate

Impas în industria resurselor minerale | Soluţii pentru ca lucrările să nu fie blocate

Mari lucrări de infrastructură din România sunt în pericol, pentru că industria de exploatare a resurselor minerale e în impas. Proiectele de infrastructură sunt tot mai extinse, iar resursa aflată în exploatare, insuficientă. Problema a fost dezbătută în cadrul unei conferințe organizată în Senatul României.

de Georgiana Adam    |    20 Mar 2024   •   17:19

Pentru a evita un impas major în industria resurselor minerale este nevoie, în special, de o politică naţională pentru valorificarea acestor materii, subliniază experții.

"Aceasta ar presupune adoptarea unei strategii naționale privind exploatarea resurselor minerale. Am identificat câteva aspecte din legislația primară care ar necesita completări și modificări. Aceste modificări vizează în primul rând simplificări ale procedurilor", a declarat dr. ing. Ionel Ureche, Președintele Patronatul Producătorilor de Agregate Minerale din România.

La nivel european se fac paşi pentru depăşirea provocărilor.

"În ceea ce priveşte extragerea şi utilizarea acestor resurse, în mod sustenabil şi responsabil, este plin de provocări. Acest lucru se întâmplă în întreaga Europă. Aici sunt incluse procesele birocratice lente în autorizarea şi exploatarea, în protecţia mediului şi asigurarea unei concurenţe loiale", a explicat Antonis Antoniou Latouros, preşedinte UEPG (European Aggregates Association).

"Prezintă interes pentru noi ca prezentările ce urmează, de bună practică la nivel european, poate ne inspiră, având în vedere că ne-am angajat într-un proces de reorganizare a acestei instituții", a precizat Adriana Petcu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minelae (ANRM).

România îşi propune să găsească noi resurse de agregate minerale.

"Sunt probleme legate de legislație privind protecția mediului, contradictorii între instituțiile care reglementează. Ne-am angajat și în acest proces de sistematizare a necesarului de modificare a legislației în vigoare", a mai declarat Adriana Petcu, preşedinte ANRM.

În plus, este nevoie de cooperare, spun oficialii.

"Vă dau un exemplu. Avem drumul național 71 Bâldana-Titu, pe care se desfășoară concomitent lucrări cu un program al Ministerului Dezvoltării de alimentare cu apă. Activitatea dânșilor o condiționează pe a noastră și de aceea necesarul ăsta de materiale trebuie integrat și cu cel pentru programele Ministerului Dezvoltării, Ministerului Mediului și Învățământului sau Sănătății", a explicat Mariana Ioniţă, Secretar General Ministerul Transporturilor.

Conferința din Senatul României a fost un prilej de dialog între companii private şi instituţii.

"Existând dorinţă politică atunci există şi proceduri de urgenţă şi putem urgenta anumite procese. Cu această hârtie, acest document, o să ne adresăm către toate instituţiile importante, începând de la Cancelaria Primului-Ministru, până la miniştri", a explicat Antal Lorant, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senatul României.

Conferința ”Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România, soluții de sustenabilitate, concurență loială și dezvoltare durabilă”

Conferința ”Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România, soluții de sustenabilitate, concurență loială și dezvoltare durabilă”

Publicată de Antena 3 pe Marţi, 19 martie 2024

×
Subiecte în articol: Senatul Romaniei
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close