Antena 3 CNN Actualitate În fiecare an din România sunt furate 52 de MILIARDE de euro. În buzunarele cui intră banii

În fiecare an din România sunt furate 52 de MILIARDE de euro. În buzunarele cui intră banii

În fiecare an din România sunt furate 52 de MILIARDE de euro. În buzunarele cui intră banii
de O.P.    |    06 Feb 2013   •   13:07

Cuvinte ca evaziune fiscală, corupţie, şpagă încep să-şi piardă din conţinut. Sunt atât de des folosite, sunt asociate de atâtea ori cu neajunsurile românilor, încât instinctiv ajung să fie trecute cu vederea.

Cifrele acestui flagel sunt seci - ce înseamnă câteva miliarde de euro? Dar câteva zeci de miliarde? Înseamnă exact diferenţa dintre un stat neputincios şi un stat care are grijă de oamenii săi.

România pierde în fiecare an mult peste 52 de miliarde de euro din trei motive: evaziune fiscală, corupţie şi licitaţii cu dedicaţie, care pe alocuri tot a corupţie seamănă. Suma este uriaşă dacă o raportăm la Produs Intern Brut: este mai mult de o treime din cât se produce într-un an în această ţară.

Pe glob sunt ţări care visează la un asemnea PIB - însă la noi jaful banilor publici a devenit sport naţional. Mai grav este că, în loc să scadă, an de an România se confruntă cu creşteri ale activităţilor subterane. Statul este depăşit - responsabili care au atribuţii clar definite în combaterea acestor infracţiuni se miră în ce situaţie am ajuns.

Şi o fac public. În felul acesta, suntem la un nivel de evaziune fiscală de 40 de miliarde de euro în fiecare an, la licitaţii trucate care păgubesc bugetul de stat cu nu mai puţin de 12 miliarde de euro (într-un singur an) şi la fapte de corupţie care nu sunt contorizate de nimeni, dar care provoacă şi acestea găuri de miliarde de euro.

Bine aţi venit în România, această săracă ţară bogată care nu-şi poate hrăni oamenii pentru că scapă banii printre degete.

Citeşte mai multe despre acest subiect, pe www.incomemagazine.ro

×
Subiecte în articol: evaziune fiscala coruptie spaga
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close