Antena 3 CNN Actualitate Income Magazine: Izvoare de nepăsare - Odată la mare căutare, staţiunile balneoclimaterice zac acum în paragină

Income Magazine: Izvoare de nepăsare - Odată la mare căutare, staţiunile balneoclimaterice zac acum în paragină

Income Magazine: Izvoare de nepăsare - Odată la mare căutare, staţiunile balneoclimaterice zac acum în paragină
29 Iun 2013   •   19:07

Parcă nu ne mai miră când aflăm că ţara noastră pierde sau lasa de izbelişte zone cu potenţial. Adrian Mănuţiu a prezentat, la Income Magazin, un material despre staţiunile balneoclimaterice, care ar putea fi un magnet uriaş pentru turiştii străini.

România are cele mai substanţiale resurse din Europa în turismul balnear, însă posibilii turişti nu prea mai au unde să vină. Pe vremuri la mare căutare, multe dintre staţiunile de tratament şi relaxare zac acum în paragină.

Borsec, de exemplu. Una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România. Apele din zona sunt cunoscute pentru efectul lor terapeutic înca din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Înainte de 1989 turiştii abia gaseau un loc de cazare din cele 9000 disponibile. Oraşul şi-a pierdut însa statutul de staţiune balneoclimaterica în anul 2001, când s-a închis vechea baza de tratament.

Doar clădirile impunătoare şi bazele de tratament, aşa cum nu se mai găseau nicăieri în Europa, mai stau mărturie vremurilor de glorie ale staţiunii. Ceva, ceva au mai facut autoritaţile dar turiştii nu prea calcă prin Borsec. Abia anul trecut staţiunea a reintrat în circuitul turistic când s-au refăcut izvoarele de apă minerală, parcul, baia de soare şi baia de tratament cu apă minerală.

Băile Herculane - Numită la începutul secolului XX de către împărătul Imperiului Austro-Ungar "cea mai frumoasă staţiune de pe continent", Băile Herculane nu mai este demult atractivă pentru turişti. În timpul comunismului, staţiunea a prosperat, fiind o oază de relaxare pentru turiştii străini.

Privatizarea a însemnat o condamnare pentru "perla" de pe valea Cernei. Acum, Herculane este un oraş mort. Singurii turişti sunt câţiva pensionari. Lipsa investiţiilor în menţinerea izvoarelor dar şi reconditionarea cladirilor, promisiunile nerespectate ale autoritatilor dar şi lipsa unei strategii au contribuit in egala masura la decaderea locului.

În total, în ţară sunt zeci de staţiuni balneare, numai că turiştii străini nu prea se înghesuie să ne le viziteze. Din aproximativ 1 milion de turişti pe an, doar 10 procente sunt de peste graniţă. Resurse avem, la fel şi potenţial, dar nu le valorificăm. Aşa se poate descrie situaţia turismului de sănătate din România.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close