Antena 3 CNN Actualitate INCOME. România, medaliată la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva

INCOME. România, medaliată la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva

INCOME. România, medaliată la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva
Sursa foto: Foto: VideoNews
19 Apr 2014   •   14:13
18 medalii de aur, 8 medalii de argint, 4 de bronz şi 17 premii speciale , la care se adaugă marele premiu. Toate le-au revenit românilor la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, de anul acesta. Un record pentru România. Unul care ne clasează pe un  loc de cinste în cercetarea mondială. 
 
Invenţia câştigătoare din acest an este un sistem de camere capabile să urmărească o mişcare, să o recunoască şi să facă un montaj de imagini pe care să le restituie instantaneu, sub formă de film personalizat, deţinătorilor de smartphone. Sistemul a fost achiziţionat de o companie elveţiană inclusiv cu patentul aferent. 
 
Din ţară, toată lumea priveşte cu mândrie către reuşitele compatriotilor, din ce în ce mai numeroase în ultimii ani. Însă bucuria reuşitei se risipeşte parcă atunci când invenţiile revoluţionare nu se bucură de susţinere financiară.
 
Investiţiile publice în acest domeniu sunt încă cu mult sub media europeană.  Spre exemplu, potrivit datelor INS, în 2012, cheltuielile făcute pentru cercetare-dezvoltare au totalizat puţin peste 2,8 miliarde de lei, adică 0,49% din PIB. Suma este de patru ori mai mică decât media europeană. 
 
România nu a reuşit să atragă nici banii europeni. Până în 2013, ţara noastră nu a încasat niciun cent din fondurile destinate cercetării ştiinţifice, deşi Uniunea Europeană le-a pus la dispoziţie statelor membre 10 miliarde de euro. 
 
De anul acesta situaţia pare să se mai îmbunătăţească. În urma unor contracte de finanţare europeană semnate de Ministerul Educaţiei şi cel al Fondurilor Europene, aproximativ 5.000 de doctoranzi şi cercetărori vor beneficia de burse între 1.800 şi 3.700 de lei.
 

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close