Antena 3 CNN Actualitate Inedit Un artist danez, care a prezentat două pânze goale drept "artă", a fost obligat să restituie banii muzeului

Un artist danez, care a prezentat două pânze goale drept "artă", a fost obligat să restituie banii muzeului

Un artist danez a primit 76.000 de dolari de la un muzeu pentru a crea două opere de artă, dar în schimb a trimis pânze goale intitulate "Take the Money and Run" (Ia banii şi fugi – n.r.).

Un artist danez, care a prezentat două pânze goale drept "artă", a fost obligat să restituie banii muzeului
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    20 Sep 2023   •   15:56

Mișcarea îndrăzneață a reaprins dezbaterea despre valoarea artei conceptuale, după ce un tribunal a decis săptămâna aceasta că artistul trebuie să returneze aproape toți banii, precizează CNN.

Jens Haaning ar fi trebuit să creeze opere de artă cu cele 530.000 de coroane daneze (76.000 de dolari) plătite de muzeu, dar, în schimb, a luat banii și a fugit în numele artei.

Acum, după aproape doi ani de litigii, un tribunal din Copenhaga a decis că artistul trebuie să returneze aproape toți banii.

În 2021, Muzeul de Artă Modernă Kunsten din Aalborg, din regiunea daneză Jutland, i-a dat lui Haaning banii pentru a crea versiuni actualizate a două lucrări anterioare - rame pline cu bancnote reprezentând salariile medii anuale ale unui austriac și ale unui danez - pentru o expoziție despre viitorul muncii.

În schimb, artistul a trimis muzeului două rame goale, intitulate "Ia banii și fugi", spunând că a creat piese noi, "mai bune", care să se potrivească cu tema expoziției.

"Am văzut, din punct de vedere artistic, că aș putea crea o piesă mult mai bună pentru ei decât ceea ce își puteau imagina. Nu înţeleg asta drept bani furaţi. Am creat o piesă de artă, care este poate de 10 sau 100 de ori mai bună decât ceea ce am plănuit. Care este problema?", a declarat acesta la vremea respectivă pentru CNN.

Haaning a adăugat că noua lucrare îi invită pe oameni să reflecteze asupra structurilor și instituțiilor sociale, cum ar fi religia și căsătoria.

"Și dacă este nevoie... să ia banii și să fugă", a mai spus el.

În ciuda protestelor sale, Muzeul de Artă Modernă Kunsten a expus pânzele goale ale lui Haaning alături de o copie a unui e-mail în care acesta își explica acțiunile.

Pânzele goale ale lui Haaning fac parte dintr-un gen de lucrări controversate care pun sub semnul întrebării valoarea artei în sine - printre care Maurizio Cattelan care lipește o banană de un perete și Banksy care distruge un tablou la licitație. În 1958, artistul conceptual Yves Klein a expus o cameră goală în fața a mii de oameni. 
Însă Tribunalul orașului Copenhaga a decis împotriva lui Haaning, spunând că acesta era "obligat" să returneze banii împrumutați, minus 40.000 de coroane (5.730 de dolari) reprezentând onorariul artistului și taxele de expunere.

Instanța a declarat că "Take the Money and Run" a fost o lucrare "deficitară", în comparație cu ceea ce era prevăzut în contractul cu Muzeul Kunsten, deoarece a fost de acord să livreze două piese diferite.

Hotărârea a respins, de asemenea, o cerere reconvențională formulată de Haaning, care susținea că muzeul ar fi încălcat drepturile de autor ale lucrării. Între timp, artistul a fost obligat să plătească cheltuielile de judecată aferente procedurilor judiciare.

Artistul nu a răspuns la solicitările reporterilor.

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close