Antena 3 CNN Actualitate Inedit "Era bâlbâit, nervos și nu avea prieteni" | Amănunte inedite din copilăria lui Nicolae Ceaușescu

"Era bâlbâit, nervos și nu avea prieteni" | Amănunte inedite din copilăria lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, liderul comunist care a condus România din 1965 și până în decembrie 1989, când a fost executat prin împușcare în urma unui proces catalogat de mulți comentatori drept "mascaradă", a avut o copilărie marcată de lipsuri materiale și de traume.

"Era bâlbâit, nervos și nu avea prieteni" | Amănunte inedite din copilăria lui Nicolae Ceaușescu
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    29 Mar 2023   •   16:53

El și-a petrecut primii ani de viață într-o familie cu zece frați.

Tatăl său, Andruță, avea câteva hectare de pământ, câteva oi și își susținea familia lucrând croitorie.

"Nu se interesa de copiii lui, fura, bea, sărea la bătaie și înjura", a relatat despre Ceaușescu-tatăl un preot din Scornicești, localitatea natală a viitorului președinte al României.

De altfel, după evenimentele din Decembrie '89, apropiați ai familiei au povestit despre bețiile lui Andruță și despre cât de des își bătea acesta soția și copiii.

Citește și: Ce pensie are Ion Iliescu. Fostul președinte a împlinit 93 de ani pe 3 martie

Mama, Alexandrina, era o femeie supusă și muncitoare.

Casa familiei Ceaușescu avea două camere, iar mâncarea de bază era mămăliga.

"Mama lui Ceaușescu gătea într-un fel de șemineu. Aveau două camere cu pământ pe jos; se adunau toți în jurul unei mese mici de lemn, mâncau lapte cu mămăligă, erau foarte săraci. Erau zece frați, unul a murit din pruncie", menționează Marius Marinescu, un fost politician român, cunoscător al detaliilor din viața viitorului lider comunist.

Nicolae Ceaușescu avea un singur rând de haine de scoală dar nu avea pantofi și nici cărți după care să învețe.

Viitorul președinte a făcut patru clase la școala din sat.

Bâlbâiala, defectul care l-a urmărit pe Ceaușescu până la maturitate

Aici, învățătorul preda în aceeași sală pentru elevii mai multor clase.

Documentele școlare au reținut că elevul Nicolae Ceaușescu avea rezultate modeste: la citire primea, cel mai adesea, note ce corespund calificativului "bine", iar la matematică reușea să obțină "satisfăcător".

Ceaușescu a fost bâlbâit în copilărie, defect care l-a urmărit și la maturitate și care se manifesta în momentele de enervare.

"Micul Ceaușescu mergea adesea desculț la școală. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil. La vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, a plecat la București, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar și a început să câștige primii bani pentru sine.

Pe parcurs, Alexandru Săndulescu, membru activ al PCR, și-a inițiat ucenicul în misiuni conspirative", se menționează pe pagina de Wikipedia dedicată fostului lider comunist.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ceauşescu bârbâit
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close