Antena 3 CNN Actualitate Inedit Țara care vrea să bage cafeaua espresso în patrimoniul UNESCO

Țara care vrea să bage cafeaua espresso în patrimoniul UNESCO

Se cere statut de patrimoniu UNESCO pentru binecunoscuta băutură caldă care concentrează esența cafelei și de la care se așteaptă un plus de energie în momentele esențiale.

Țara care vrea să bage cafeaua espresso în patrimoniul UNESCO
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    21 Ian 2022   •   23:11

Țara care solicită acest statut este - nicio surpriză - Italia.

Autoritățile din peninsulă susțin că susțin că espresso a devenit "mult mai mult decât o simplă băutură" și reprezintă "o parte integrantă a identității naționale", după inventarea sa la Torino, în secolul al XIX-lea.

"Este un ritual autentic și o expresie a societății noastre, care ne distinge în întreaga lume", a declarat Gian Marco Centinaio, subsecretarul pentru agricultură, confirmând că cererea a fost depusă.

Italienii au adoptat, într-adevăr, espresso ca parte a existenței cotidiene. 

La un espresso oamenii discută politică şi fotbal, se plâng de necazuri, se împacă după certuri și își plătesc, eventual, datoriile, notează The Guardian.

Peste 90% dintre italieni beau câte o ceașcă zilnic.

Potrivit Institutului Italian Espresso, fondat în 1998 cu scopul de a proteja şi promova băutura originală, piața de profil valorează mai mult de 4 miliarde de euro anual.

Cum arată un espresso autentic, potrivit institutului de profil

Reglementările stricte ale institutului pentru un espresso perfect includ utilizarea unui amestec de cafea certificat, echipamente certificate şi chiar personal autorizat.

Institutul precizează că spuma care se așează în partea de sus a ceștii trebuie să fie uniformă și persistentă timp de cel puțin 120 de secunde din momentul în care cafeaua a fost distribuită fără amestecare.

De asemenea, culoarea ar trebui să fie maro-alună până la maro închis și caracterizată prin reflexe brune.

În trecut, Italia a mai făcut demersuri de a include cafeaua espresso pe lista UNESCO, însă tentativele nu au fost niciodată finalizate oficial, o cauză posibilă fiind viața politică turbulentă a țării.

Subsecretarul de stat italian pentru agricultură s-a declarat încrezător că, de data aceasta, comisia națională UNESCO va aproba solicitarea, verdictul fiind așteptat în primăvară.

×
Subiecte în articol: espresso Italia UNESCO
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close