Antena 3 CNN Actualitate Inedit Ce simțim când murim. Trecem prin aceleași patru etape cu toții

Ce simțim când murim. Trecem prin aceleași patru etape cu toții

Medicii ne pot ne pot spune ce simțim atunci când murim. Este de vorba de patru lucruri prin care vom trece cu toții.

Ce simțim când murim. Trecem prin aceleași patru etape cu toții
Sursa foto: Gettyimages | sdominick
de Georgiana Adam    |    16 Apr 2023   •   08:55

Specialistul în medicină paliativă Dr. Kathryn Mannix a prezentat în revista Science Focus patru etape prin care corpul nostru trece chiar înainte de moarte.

"Ca și nașterea, moartea este un proces corporal cu etape și progresie recunoscută. La fel ca și nașterea, viteza procesului poate varia de la o persoană la alta. Uneori este nevoie de sprijin medical pentru ca moartea (sau nașterea) să fie cât mai sigură și confortabilă posibil", a spus aceasta.

1. Inima încetinește 

Inima ta va începe să bată mai încet - sângele va fi pompat în corp mai lent și tensiunea arterială va scădea. Unele persoane se vor simți mai liniștite, în timp ce altele ar putea experimenta neliniște sau confuzie.

Citește și: Prof. Dr. Vlad Ciurea: "Există un punct al lui Dumnezeu în creier. În genomul uman este implementat Tatăl Nostru"

2. Respirația se schimbă

Respirația va urma modele automate generate de centrul respirator din trunchiul cerebral. Ar putea deveni mai greu și mai zgomotos - unii oameni nu-și mai simt gura și gâtul. Dar acest lucru se întâmplă fără suferință aparentă.

Respirația trece de la adânc la superficial și de la rapid la lent în cicluri repetate. Pot exista pauze și, în cele din urmă, se va opri. Inima ta se va opri după câteva minute, deoarece nu mai este alimentată cu oxigen.

3. Cufundarea în și în afara conștiinței

Veți petrece din ce în ce mai puțin timp treaz. Ar putea părea ca somnul din exterior, dar vei fi și conștient pentru perioade mai lungi de timp pe măsură ce te apropii de sfârșit, poate fără să observi.

4. Este posibil să răspundeți la sunet

Cercetătorii cred că s-ar putea să mai auzi sunete în ultimele tale momente, în ciuda faptului că nu reacționezi.

Privind activitatea creierului la pacienții cu comă,  în 2019, ei au prezis că o anumită formă de conștientizare ar putea fi posibilă la sfârșit.

Deși s-ar putea să auziți, s-ar putea să nu reușiți neapărat să înțelegeți ceea ce se întâmplă, potrivit sciencefocus.com.

×
Subiecte în articol: moarte
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close