Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cine este femeia de pe bancnota de 10 lei. A fost sursă de inspirație pentru tablouri celebre

Cine este femeia de pe bancnota de 10 lei. A fost sursă de inspirație pentru tablouri celebre

În fiecare zi, bancnota de 10 lei este manipulată de milioane de români. Pe lângă locuința țărănească imprimată pe bancnotă, mai apare un chip de femeie de la țară care l-a inspirat pe pictorul Nicolae Grigorescu.

Cine este femeia de pe bancnota de 10 lei. A fost sursă de inspirație pentru tablouri celebre
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mai 2023   •   20:39

Deși mulți au observat casa tradițională ce este ilustrată pe bancnota de 10 lei, veche de 500 de ani, puțini cunosc povestea sa și a femeii misterioase care a fost sursa de inspirație pentru Nicolae Grigorescu.

Rodica, numele țărăncuței care apare pe bancnota de 10 lei și care a servit drept sursă de inspirație pentru pictorul Nicolae Grigorescu, este o femeie al cărei chip emană o căldură aparte.

Această femeie misterioasă a servit ca model pentru trei dintre celebrele tablouri ale lui Nicolae Grigorescu: "Rodica", "Rodica la pârâu" și "Primăvara".

În toate aceste opere, pictorul a înfățișat-o ca pe o femeie simplă de la țară, cu păr lung și îmbrăcată în straie tradiționale.

Citește și: Primul sărut romantic din lume | Locul în care a fost consemnat

Rodica este țărăncuța reprezentată pe bancnota de 10 lei, alături de casa tradițională de la Muzeul Astra din Sibiu.

Banca Națională a României are autoritatea de a decide cine sunt personalitățile istorice care vor fi reprezentate pe bancnotele românești.

Această responsabilitate este gestionată de către Direcția Emisiune, Tezaur și Casierie a băncii.

Prin intermediul unui proces de selecție și evaluare, se determină personalitățile care vor fi onorate prin apariția pe bancnote, luând în considerare importanța lor în istoria și cultura României.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close