Antena 3 CNN Actualitate Inedit Furtuna solară care a făcut ravagii pe Pământ. Dacă s-ar repeta fenomenul ar produce pagube uriașe

Furtuna solară care a făcut ravagii pe Pământ. Dacă s-ar repeta fenomenul ar produce pagube uriașe

Furtuna solară care a făcut ravagii pe Pământ. Dacă s-ar repeta fenomenul ar produce pagube uriașe
17 Sep 2016   •   23:36

Experţii estimează că omenirea ar avea nevoie de până la 10 ani pentru a se reface complet după izbucnirea unei furtuni solare atât de puternice.

În 1859, un val puternic de energie intra în coliziune cu atmosera Terrei. Sistemele de telegrafe din întreaga lume au fost puternic afectate în timpul acestui fenomen, ce a făcut ca până şi documentele din birourile telegrafilor să ia foc. A fost cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată, iar dacă s-ar întâmpla astăzi, ar distruge toţi sateliţii de pe orbita Pământului şi ar pune în pericol viaţa astronauţilor. 

În dimineaţa zilei de 1 septembrie 1859, la ora locală 11:18, astronomul britanic Richard Carrington studia în observatorul său petele întunecate de pe suprafaţa Soarelui. ,,Două zone cu lumină intensă şi albă au erupt la un moment dat. Prima mea impresie era că o rază de lumină a produs o gaură în ecranul ataşat de obiectul din sticlă prin care imaginea este transformată în umbră, deoarece strălucirea ei era asemănătoare cu cea a unei raze solare", spunea la acea vreme cercetătorul englez. 

În dimineaţa celei de-a doua zile, reprezentanţii NASA anunţau că ,,cerurile din întreaga lume au erupt şi au format  aurore roşii, verzi şi violet atât de strălucitoare încât ziarele pot fi citite la fel de uşor ca în timpul zilei. Într-adevăr, aurorele au strălucit în apropierea latitudinilor tropicale de deasupra Cubei, a insulelor Bahamas, Jamaica, El Salvador şi Hawaii". 

Mai multe pe descoperă.ro

×
Subiecte în articol: furtuna solara Soare radiatii pagube
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close