Antena 3 CNN Actualitate Inedit Marea Britanie începe evacuarea ambasadei de la Kiev, după ce Statele Unite au luat o decizie similară

Marea Britanie începe evacuarea ambasadei de la Kiev, după ce Statele Unite au luat o decizie similară

Autoritățile britanice au început retragerea personalului diplomatic din ambasada de la Kiev, în contextul în care SUA au anunțat măsuri similare, pe fondul riscului unei intervenții armate a Rusiei în Ucraina, transmite BBC.

Marea Britanie începe evacuarea ambasadei de la Kiev, după ce Statele Unite au luat o decizie similară
Sursa foto: Pixabay
de Adrian Iclozan    |    24 Ian 2022   •   11:12

Conform sursei citate, autoritățile de la Londra spun că nu sunt "amenințări specifice" la adresa diplomaților acestei țări, însă aproximativ jumătate din personalul ambasadei va reveni în Marea Britanie

La fel ca și SUA, Marea Britanie a furnizat Ucrainei arme defensive și instructori pentru familiarizarea soldaților Kievului cu noile mijloace de luptă. 

Săptămâna trecută, administrația americană a anunțat în mod repetat că "o invazie a Rusiei ar putea avea loc în orice moment".

Rusia a negat, la rândul său că plănuiește o operațiune militară în Ucraina, însă ultimele informații din surse occidentale arată că Moscova a continuat și în ultimele zile să își sporească trupele desfășurate în apropierea frontierei comune.

Pe fondul tensiunilor ridicate, SUA au ordonat retragerea familiilor diplomaților de la Kiev și au permis personalului neesențial al ambasadei să revină în țară, insistând că "nu este vorba despre o evacuare".

De asemenea, Departamentul de Stat american i-a avertizat pe cetățenii americani să nu se deplaseze în Ucraina și Rusia din cauza riscului de a fi "hărțuiți".

În ceea ce-i privește pe americanii aflați deja în Ucraina, administrația SUA le-a cerut să ia în calcul să părăsească țara, indicând că nu va fi în măsură să organizeze o evacuare dacă Rusia declanșează o invazie.

Uniunea Europeană nu urmează, deocamdată, exemplul SUA și Marii Britanii

Șeful diplomației Uniunii, Josep Borrell, a spus că "nu dramatizează tensiunile cât timp au loc negocieri".

Borrell a minimalizat, totodată, reticența Germaniei în ceea ce privește sancționarea Rusiei în cazul invaziei, insistând că membrii blocului comunitar manifestă "o unitate fără precedent" vizavi de criza dintre Rusia și Occident.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie Kiev evacuare ambasada
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close