Antena 3 CNN Actualitate Inedit Locul legendar din România, identic cu Meteora din Grecia. Peisajul îți taie respirația

Locul legendar din România, identic cu Meteora din Grecia. Peisajul îți taie respirația

Un loc plin de legende, rupt din basme, Grădina Zmeilor se asemănă izbitor cu una dintre destinațiile din străinătate preferate de români, Meteora, din Grecia.

Locul legendar din România, identic cu Meteora din Grecia. Peisajul îți taie respirația
Sursa foto: Youtube | Discover Romania | Gettyimages
de Ioana Mircea    |    08 Ian 2024   •   18:02

Grădina Zmeilor, din România este deseori comparată cu celebra Meteora din Grecia. Acest loc, bogat în legende este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Aflată lângă Jibou, în județul Sălaj, la 70 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca, rezervația naturală cu peisaje desprinse parcă din altă lume se întinde pe cinci hectare.

Citește și: Reduceri la vacanțe, pentru români. Agențiile de turism se întrec în oferte, la început de 2024

Grădina Zmeilor mai este numită și "Meteora României”, datorită formaţiunilor sale geologice atipice. Tototdată, fiecare stâncă din Grădina Zmeilor poartă un nume precum: "Eva”, "Căpitanul” sau "Zmeul şi Zmeoaica”.

Numele formațiunilor bizare formate prin acțiunea înghețului-dezghețului, vântului, a apei și a proceselor gravitaționale sunt Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul și Sfinxul.

"În partea cea mai vestică a grădinii, mai mari, separate una de alta, sunt două stânci gemene. Sunt Zmeul şi Zmeoaica. Se spunea că aceste pietroaie se opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau după sare la Dej”, a spus Alexandru Moşuţ, fost profesor de matematică şi un împătimit cunoscător al istoriei locale.

Printre legendele care sunt legate de această rezervație se numără și cea în care această zonă era casa unor zmei ce furau fetele oamenilor. Se spune că într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, însă un voinic a decis să îi înfrunte, iar după ce l-a învins, a găsit soarele şi l-a aruncat sus pe cer.

Cu toate că ceilalți zmei au venit să îl ajute, au fost orbiţi de strălucirea neaşteptată. De asemenea, una dintre fetele eliberate a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, transformaţi în stane de piatră, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: meteora Grecia România loc
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close