Antena 3 CNN Actualitate Inedit “Naştere virgină” într-o grădină zoo. Primul caz din lume în care o femelă crocodil a depus un ou fără ajutorul unui mascul

“Naştere virgină” într-o grădină zoo. Primul caz din lume în care o femelă crocodil a depus un ou fără ajutorul unui mascul

La o grădină zoologică din Costa Rica, a fost identificat primul caz în care o femelă crocodil a rămas însărcinată fără prezența unui mascul. Aceasta a dat naștere unui pui care era 99,9% identic cu ea din punct de vedere genetic.

“Naştere virgină” într-o grădină zoo. Primul caz din lume în care o femelă crocodil a depus un ou fără ajutorul unui mascul
Sursa foto: Getty Images I Moonstone Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iun 2023   •   22:07

Fenomenul cunoscut sub numele de "naștere virgină" a fost observat anterior la specii de păsări, pești și alte reptile, dar până acum nu a fost raportat la crocodili.

Conform cercetătorilor, această caracteristică ar putea fi moștenită de la un strămoș evolutiv, indicând posibilitatea ca și dinozaurii să fi avut capacitatea de auto-reproducere.

În ianuarie 2018, o femelă de crocodil american în vârstă de 18 ani, găzduită în Parcul Reptilania, a depus un ou.

Embrioul din interiorul acestuia era complet format, dar, din păcate, s-a născut mort și nu a eclozat.

Citește și: Animalul care nu simte gustul dulce. Este singurul din lume, iar mulți români îl au în gospodărie

Crocodilul care a depus oul a fost obținut la vârsta de doi ani și a fost menținut separat de alți crocodili pe parcursul întregii sale vieți.

Ca urmare, echipa de cercetători din parcul respectiv a contactat pe Dr. Warren Booth, un specialist în partenogeneză, născut în Belfast și care în prezent lucrează la Virginia Tech din SUA.

Dr. Booth a dedicat ultimii 11 ani studierii nașterilor virgine, cunoscute și sub numele științific de partenogeneză, potrivit BBC.

Dr. Booth a analizat fătul și a descoperit că acesta era identic din punct de vedere genetic cu mama sa într-o proporție de peste 99,9%, ceea ce confirmă că nu a avut un tată implicat în reproducere.

El a declarat pentru BBC News că nu a fost surprins de această descoperire.

”O vedem la rechini, păsări, șerpi și șopârle și este remarcabil de comună și răspândită”.

El a speculat că motivul pentru care partenogeneza nu a fost observată la crocodili este că oamenii nu au căutat cazuri de acest gen.

”A existat o creștere mare a rapoartelor de partenogeneză atunci când oamenii au început să țină șerpi de companie. Dar deținătorul obișnuit de reptile nu ține un crocodil”, a spus el.

Există o teorie conform căreia fenomenul nașterilor virgine poate apărea la speciile care sunt capabile de partenogeneză în momentul în care numărul lor scade semnificativ și sunt amenințate cu dispariția.

Dr. Booth a menționat într-un interviu acordat BBC News că acest lucru ar fi putut să se întâmple și în cazul unor specii de dinozauri, atunci când populațiile lor au scăzut ca urmare a schimbărilor de mediu.

×
Subiecte în articol: crocodil femelă pui de crocodil
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close