Antena 3 CNN Actualitate Inedit România a realizat fuzelajul celui mai rapid elicopter comercial din lume! Aeronova va atinge o viteză de 400 km/h

România a realizat fuzelajul celui mai rapid elicopter comercial din lume! Aeronova va atinge o viteză de 400 km/h

Construit în Bucureşti de inginerii de la Romaero, acesta ar trebui să zboare pentru prima dată la finalul anului viitor. Aeronava, care va atinge o viteza de 400 de km la ora este un proiect al Comisiei Europene, iar părțile componente sunt făcute în tari diferite. România a primit o finanţare europeană de 8, 5 milioane de euro pentru acest proiect.

România a realizat fuzelajul celui mai rapid elicopter comercial din lume! Aeronova va atinge o viteză de 400 km/h
de Vlad Ungar    |    15 Mar 2021   •   18:55

Albert este din Barcelona, dar a venit în România printr-un program Erasmus şi a ales să rămână aici. De trei ani lucrează la Romaero ca inginer şi s-a ocupat de structura aeronavei.

''Eu sunt responsabil de tot ce înseamnă material compozit pe structura elicopterului deci practic elicopterul are o structură metalică interioară, tot ce înseamnă înveliş exterior este din material compozit în special fibră de carbon, fibră de sticlă. Nu prea exista multe şanse în viaţa unui inginer de aeronave să facă un elicopter de la 0'', spune Albert Arnau, inginer aerospaţial la Romaero.

Inginerii din România au făcut structura centrală a celui mai rapid elicopter comercial din lume. În Spania a fost realizată partea din spate a aeronavei, aripile au fost făcute în Anglia, iar inginerii italieni şi specialiştii de acolo din Peninsulă s-au ocupat de cutiile de viteză şi de partea de transmisii.

Proiectarea şi construcţia fuzelajului au început în 2018, iar România a primit de la Uniunea Europeana 8,5 milioane de euro.

Aparatul de zbor va atinge o viteză de 400 de km pe oră cu 50% mai mult decât a elicopterelor care sunt folosite în prezent.

Există cooperare industriala între noi, Airbus şi restul ţărilor din Uniunea Europeană. Este un proiect care va fi dezvoltat în mai multe ţări. Se duce de aici înţeleg în Germania, dupa care se duce în Franta pentru asamblarea finală'', a declarat ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Cel mai rapid elicopter comercial din lume ar trebui să zboare la finalul anului viitor

×
Subiecte în articol: elicopter comercial aeronava Romaero
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close