Antena 3 CNN Actualitate Inedit Sărbătoare în Catalonia: guvernul regional ordonă primăriilor să le lase pe femei să se ducă topless la ștrand | E voie și cu burkini

Sărbătoare în Catalonia: guvernul regional ordonă primăriilor să le lase pe femei să se ducă topless la ștrand | E voie și cu burkini

Activiștii din provincia spaniolă Catalonia salută decizia luată de guvernul regional, care a reamintit primăriilor locale și municipale că trebuie să permită femeilor să meargă la ștrand cu sânii goi.

Sărbătoare în Catalonia: guvernul regional ordonă primăriilor să le lase pe femei să se ducă topless la ștrand | E voie și cu burkini
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iun 2023   •   15:31

Legalitatea ținutei topless este stipulată într-o lege catalană din 2020 privind egalitatea.

În pofida acestei prevederi, unele ștranduri municipale au interzis prezența topless, declanșând numeroase plângeri din partea cetățenilor în fiecare vară.

Acum, primăriilor li s-a cerut să oprească orice formă de discriminare.

Citește și: Scandalul celulitei și vergeturilor revine. Campanie inedită pentru încurajarea femeilor să iasă la plajă

"Interzicerea femeilor în ținută topless exclude o parte a populației și încalcă libera alegere a fiecărei persoane cu privire la propriul corp", se arată într-o scrisoare a Departamentului pentru egalitate și feminism din guvernul catalan.

Documentul mai avertizează autoritățile locale împotriva discriminării de orice fel, inclusiv pe criterii de sex, gen, convingeri religioase sau ținută vestimentară.

De asemenea, se precizează că alăptarea la sân trebuie permisă în spațiile respective, la fel ca și portul costumelor integrale de baie, care le includ pe cele musulmane de tip "burkini".

Un purtător de cuvânt al Departamentului guvernamental catalan a declarat că scrisoarea către autorități are rolul unui memento, dar, în același timp, este obligatorie.

Conform prevederilor legale, guvernul regional condus de alianța pro-independență "Stânga Republicană din Catalonia" (ERC) poate să aplice primăriilor amenzi de până la 500.000 de euro pentru încălcarea prevederilor menționate.

Multe dintre plângerile împotriva municipalităților care au interzis practica topless au fost depuse de membrele unui grup feminist numit Mugrons Lliures (în traducere, "sfârcuri libere").

"Aceasta este o problemă de egalitate de gen: bărbaților le era îngăduit (să facă topless) și femeilor nu. Nu știm de ce le-a luat atât de mult timp (reprezentanților guvernului regional), dar suntem foarte fericite", a declarat Mariona Trabal, purtătoarea de cuvânt a grupului, citată de BBC.

Foto: oameni la ștrand (stânga) și femeie în burkini (dreapta)

×
Subiecte în articol: Catalonia topless Mugron Lliures strand
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close