Antena 3 CNN Actualitate Inedit Julieta lui Shakespeare, distrusă de mângâierile turiștilor. I-a apărut o gaură în sânul drept

Julieta lui Shakespeare, distrusă de mângâierile turiștilor. I-a apărut o gaură în sânul drept

Faimoasa statuie a Julietei din Verona, din celebra poveste de dragoste ”Romeo și Julieta” a lui William Shakespare, a fost deteriorate de mângâierile turiștilor.

Julieta lui Shakespeare, distrusă de mângâierile turiștilor. I-a apărut o gaură în sânul drept
Sursa foto: Getty
de Georgiana Adam    |    09 Mar 2024   •   17:30

Statuia Julietei, aflată în curtea casei din Via Cappello din Verona, s-a uzat din cauza milioanelor de mângâieri ale turiștilor. Pe sânul drept al operei de artă a apărut o gaură.

Tot mângâierile turiștilor au deteriorat și originalul Julietei, care a fost înlocuit cu o copie în urmă cu 10 ani.

Vizitatorii care mângâie statuia pe sâni consideră gestul drept un gest care ar trebui să le aducă noroc în propriile povești de dragoste. Ba, mai mult, aceste mângâieri au devenit tradiție, în special în rândul cuplurilor tinere, relatează presa din Italia, citată de Hotnews.

Vizitatori de toate vârstele, din întreaga lume, vin ca să admire opera de artă din bronz, ce se află sub balconul dintr-o curte mică în care se spune că Romeo ar fi curtat-o pe Julieta.

Aceștia se adună acolo pentru un selfie şi pentru a-i atinge sânul ca parte a unui ritual despre care se crede că aduce noroc în dragoste. Se crede însă că transpiraţia de pe mâinile lor a provocat apariţia găurii.

În anul 2014, statuia originală, care se afla în acel loc de peste 40 de ani, a fost înlocuită cu o copie care a costat 15.000 de euro, finanţată de o asociaţie catolică.

Opera originală a fost creată în 1972 de sculptorul Nereo Constantini.

În momentul de față, autoritățile din Verona evaluează dacă este necesară înlocuirea statuii cu una nouă sau dacă se va lua în considerare un proiect de revizuire a accesului la sit.

În luna decembrie, directorul unei școli din Toscana a criticat ritualul de atingere a sânilor Julietei, catalogându-l drept unul ”sexist”.

”Statuia deteriorată trebuie reparată şi nu există nicio îndoială în această privinţă. Cu toate acestea, trebuie să ne gândim şi la viitor. Este corect să continuăm să le permitem turiştilor să atingă pieptul Julietei? Sau ar fi poate mai potrivit să acceptăm argumentul directorului care a judecat-o ca fiind sexistă?”, a scris jurnalistul Enrico Ferro pe site-ul local de ştiri, il Mattino di Padova.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close