Antena 3 CNN Actualitate Inedit Supercentenarii - cei mai bătrâni oameni din lume și secretele lor pentru longevitate

Supercentenarii - cei mai bătrâni oameni din lume și secretele lor pentru longevitate

Supercentenarii - cei mai bătrâni oameni din lume și secretele lor pentru longevitate
09 Dec 2016   •   17:28

Cea mai bătrână femeie în viață a sărbătorit a 117-a toamnă în luna noiembrie 2016. Emma Murano, care trăiește în Verbania, Italia, susține că longevitatea ei este dată de faptul că a fost singură foarte mult timp din viață.

Conform unui grup de specialiști din Los Angeles, mai există în toată lumea 46 de supercentenari – oameni care au peste 110 ani – în toată lumea.

Și mulți dintre cei mai bătrâni oameni trăiesc în Japonia, conform cifrelor oficiale, dar supercentenarii se întind pe tot globul.

Și fiecare dintre ei are un secret și o rețetă personală pentru logenvitate.

  • Adele Dunlap (113 ani)

Adele este cea mai vârstnică persoană din Statele Unite și a noua cea mai vârstnică din lume. S-a născut la 12 decembrie 1902 și acum trăiește în New Jersey.

Copiii femeii recunosc că sunt șocați de longevitatea femeii “Nu a mers niciodată să facă jogging sau sport. A fumat și după ce tata a murit, s-a lăsat de țigări. Cred că mânca orice, nu avea diete speciale”, susțin copiii femeii.

În schimb, Adele a ținut cu sfințenie să mănânce zilnic ovăz.

  • Ana Maria Vela Rubio (115 ani)

Ana Vela Rubio s-a născut la 30 octombrie 1901 și este acum cea mai vârstnică persoană din Spania. S-a născut în Andaluzia, dar s-a mutat la Barcelona în urmă cu 50 de ani. Supercentenara are doi copii, patru nepoți și 17 strănepoți.

Fiica femeii susține că elementul care a ținut-o în viață atât de mulți este compasiunea.

  • Nabi Tajima (116 ani)

Născută la 4 august 1900, Nabi Tajima este cea mai vârstnică persoană, recunoscută oficial, din Japonia. A avut nouă copii și în septembrie 2015 avea peste 140 de descendenți, inclusiv 28 de nepoți, 56 de strănepoți și 35 de stră-strănepoți.

Tajima a vorbit foarte rar cu presa, dar, într-un interviu din 2014 a explicat că secretul longevității în cazul ei a fost să “mănânce lucruri delicioase”. Printre care a dat și exemple, precum tăițeii și tocană de vită și sushi.

“Mâncați și dormiți și veți avea o viață lungă!” spunea Nabi Tajima în 2014. “În plus, trebuie să învățați să vă relaxați.”

  • Violet Brown (116 ani)

Violet Brown este cea mai vârstnică persoană din Jamaica și, la vârsta de 116 ani și 273 de zile, este a doua cea mai vârstnică persoană din lume. Supercentenara s-a născut la 10 martie 1900, în aceeași parte a insulei în care s-a născut și campionul mondial Usain Bolt.

Fiul femeii susține că aceasta are o dietă bazată pe mese mici, niciodată porc și pui. Preferatele sunt preparatele din pește și, foarte rar, vită. Dar femeia are o dietă care conține foarte mulți cartofi, portocale și mango.

  • Emma Morano (117 ani)

Emma Morano, considerată cea mai vârstnică persoană dibn lume și ultima născută în anii 1800, și-a sărbătorit a 117-a aniversare în Verbania, Italia, la data de 29 noiembrie 2016.

Supercentenara, născută în 1899, susține că motivul pentru care este vie și astăzi este faptul că a fost “foarte mult timp singură”.

În plus, femeia mai notează o dietă ciudată

“Eu mănânc două ouă zilnic, atăt. Și prăjituri. Dar nu mai pot să mănânc prea multe acum, pentru că nu mai am dinți”, a explicat femeia.

De asemenea Emma Morano nu consumă carne și trăiește singură din 1938, când și-a părăsit soțul. “Nu am vrut să fiu dominată de nimeni”, spune ea

×
Subiecte în articol: batrani dieta secrete varsta batrani
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close