Antena 3 CNN Actualitate Inedit Superstiții neștiute despre bufniță. Nu toate sunt de rău augur

Superstiții neștiute despre bufniță. Nu toate sunt de rău augur

Superstiții neștiute despre bufniță. Nu toate sunt de rău augur
Sursa foto: foto: pixabay.com
11 Oct 2016   •   23:45

Superstitiile ce s-au urzit in jurul bufnitei au un indelungat istoric. Aceste pasari de noapte apar adesea in filmele de groaza ori horror, fiind asociate cu intunericul, fantomele, bantuirile caselor si padurilor sau magicului Halloween. Ochii lor mari le dau o aparenta de intelepciune, iar abilitatea de a-si roti capul aparent in toate directiile le daruieste o aura fascinanta de mister, scrie diane.ro.

In acelasi timp, smocul de pene din crestetul capului le face sa se asemene incornoratilor diavoli, in vreme ce strigatele lor ascutite inspira teama sau chiar groaza asa cum se relateaza in floclorul stravechi din numeroase parti ale lumii.

Iata cateva interesante si stranii superstitii legate de cucuvele...

In Roma antica, bufnitele erau detestate intrucat se credea ca sunt vestitoare ale mortii. Pe de alta parte, grecii antici le apreciau ca semne bune. O cucuvea zburand deasupra unei armate grecesti la inceputul unei batalii prezicea o mareata victorie.

In Anglia, se zicea ca cine avea proasta inspiratie de a se uita in cuibul unei cucuvele urma sa sufere de o groaznica depresie tot restul vietii sale.

In piesa de teatru "Macbeth", William Shakespeare infatiseaza trei vrajitoare ce folosesc o aripa de bufinta pentru a face un farmec. Vrajitoarele din Roma antica utilizau penele de cucuvele pentru prepararea unor magice potiuni. In Grecia exista superstitia ca un copil caruia i se dadea un ou de bufnita urma sa devina la maturitate un betivan.

Strigatul unei bufnite din timpul noptii poate provoca moartea unui nou nascut, sau anunta o viata plina de necazuri pentru acesta. Totodata, poate fi un semn ca bebelusul va deveni vrajitor.

Tipatul cucuvelei din vremea de iarna prevesteste sosirea unei furtuni.

Daca un calator visa o cucuvea trebuia sa se astepte a fi jefuit sau a trece printr-un naufragiu.

O populara superstitie occidentală statua ca daca vedeai o bufnita asezata intr-un copac si dadeai ocol acelui arbore de trei ori, pasarea isi rasucea mereu capul dupa tine pana cand isi rupea gatul.

Nu toate superstiile despre bufnite sunt de rau augur, in multe culturi existand credinta ca aduc noroc. Intr-o legenda din Afganistan se spune ca aceasta pasare a daruit oamenilor din vechime cremenea si amnarul, dandu-le astfel posibilitatea de face focul. In schimb, oamenii i-au dat in dar penele.

In Romania se credea ca sufletul unui om mort zboara spre ceruri sub infatisarea unei bufnite albe. 

Mai multe superstiții despre bufnițe, AICI.

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close