Antena 3 CNN Actualitate Inteligența Artificială amenință job-urile celor din industriile creative. 13% dintre angajați se tem că își vor pierde meseria

Inteligența Artificială amenință job-urile celor din industriile creative. 13% dintre angajați se tem că își vor pierde meseria

2023 va fi păstrat în istorie ca anul "0", anul în care lumea a descoperit la scară largă Inteligența Artificială ca instrument facil de creație. O companie românească a explicat pentru Antena 3 CNN cum influențează IA procesul de muncă în cadrul acesteia.

de Ioana Mircea    |    03 Aug 2023   •   09:23

2023 va fi păstrat în istorie ca anul "0", anul în care lumea a descoperit la scară largă Inteligența Artificială ca instrument facil de creație. Anul în care ChatGPT a devenit cel mai cunoscut instrument bazat pe AI și care a generat numeroase dezbateri despre rolul și locul inteligenței artificiale.

Bard și Bing au apărut și ele pe radarul AI folosit la scară largă, iar sute de mii de creatori de conținut și angajați care lucrează în industria creativă se tem că AI le va fura locurile de muncă. Vorbim despre angajați din companii care în prezent furnizează servicii de creare de conținut scris, audio, foto sau video.

Citește și: Noua modificare la platforma Youtube pe care fiecare utilizator trebuie să o cunoască

În ciuda faptului că autoritățile europene și americane au impus o serie de reglementări, datele recente adunate de site-ul de specialitate Comptia arată că inteligența artificială este folosită deja la scară globală. Astfel, în rândul companiilor și persoanelor chestionate: 35% dintre companiile folosesc deja un instrument de AI, 42% dintre companii se gândesc să folosească AI în viitorul apropiat, 38% dintre angajați se așteaptă ca AI să automatizeze jobul lor în 2023, 13% dintre angajați cred că AI le va înlocui complet meseria, 97% dintre utilizatorii de mobil folosesc sisteme de asistență vocală bazate pe AI, piața globală de AI a fost de 119 miliarde de dolari în 2022.

În acest context, Penman, un startup românesc cu aproximativ 200 de freelanceri și creatori de conținut înregistrați în platformă, care furnizează soluții de externalizare și administrare a proiectelor de conținut scris pentru companii mijlocii și mari, a făcut o analiză a impactului pe care îl are dezvoltarea sistemelor bazate pe Inteligența Artificială pe piața serviciilor creative.

Crearea de conținut, domeniul în care IA nu va înlocui complet oamenii

Analiza Penman arată că scrierea de conținut este un domeniu în care inteligența artificială nu va înlocui complet oamenii.

"Orice sistem de inteligență artificială are dificultăți în înțelegerea și interpretarea subtilităților culturale și a contextului specific. Deși AI-ul poate genera conținut automat și poate fi folosit ca sursă de inspirație, capacitatea de a produce creații originale și inovatoare. Inteligența artificială va crea în următorii ani 12 milioane de locuri de muncă noi înafara celor pe care le vor dizolva, a declarat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, Ovidiu Neag, co-fondator și CEO Penman.

×
Subiecte în articol: inteligenta artificiala
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close