Antena 3 CNN Actualitate Ioana Băsescu, maşina de SPĂLAT BANI a familiei prezidenţiale

Ioana Băsescu, maşina de SPĂLAT BANI a familiei prezidenţiale

Ioana Băsescu, maşina de SPĂLAT BANI a familiei prezidenţiale
Sursa foto: Foto captura Antena 3
31 Iul 2014   •   09:07

Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, pare a fi maşina de spălat bani a familiei prezidenţiale. Deşi niciun organ de cercetare penală n-a demarat vreo anchetă pentru a-i verifica avearea Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui a făcut tranzacţii imobiliare de milioane de euro. A cumprat vile şi apartamente de sute de mii de euro şi un teren agricol de peste un milion de euro. Justificarea ei: câştigă foarte mulţi bani ca notar public. În acte însă, afacerile Ioanei Băsescu sunt mai mult decât suspecte.

"Fiica mea şi-a cumpărat corect apartamentul, are un birou închiriat corect, este notar public, nu vad nicio problemă cu apartamentul şi l-a cumpărat din banii ei, după ce vânduse casa din Corbeanca, unde stătuse cu Bodo, după ce s-a despărţit. Unde-i problema?", declara Traian Băsescu, în martie 2009.

Aşa şi-a apărat preşedintele fiica cea mare, atunci când Ioana Băsescu a fost acuzată că a cumpărat un apartament de lux peste puterile sale financiare. Mai exact, fiica preşedintelui a achiziţionat un penthouse în zona de  nord a Capitalei la un preţ de 544 de mii de euro fără TVA. Banii i-ar fi câştigat cinstit din meseria de notar public şi din vânzarea unei vile pe care o împărţea cu fostul soţ, Bogdan Marin.

"Detin un apartament pe care l-am achizitionat in luna martie 2008, l-am achitat prin transfer bancar…integral. Sunt notar public, am fost avocat, am castigat bani, pentru ca asta imi este meseria", declara şi Ioana Băsescu.

De fapt, preţul real al apartamentului de lux era la acea perioadă de peste 1 milion de euro. Penthouse-ul are 300 de metri pătraţi, o terasă de 100 de metri pătraţi, trei camere şi un living cu podea incalzită electric. În acelaşi complex de apartamente, Ioana Băsescu închiriase şi un birou în care să-şi desfăşoare activitatea de notar public.

Problemele au apărut însă abia după ce presa a dezvăluit cui îi aparţinea complexul în care se afla apartamentul. Imobilul era construit de afaceristul Puiu Popoviciu, pe fostul teren al Universitatii Agronomice. Terenul a fost preluat ilegal, potrivit procurorilor anticoruptie care l-au arestat în acest dosar pe Puiu Popoviciu, pe fostul rector de la Agronomie, Ion Alecu, şi pe fostul şef de la DGIPI, Cornel Ilie Serban. Cazul urma să fie repede muşamalizat, iar preşedintele Băsescu îi reabilita imaginea lui Popoviciu la scenă deschisă.

Nimeni însă n-a explicat concret de unde a avut Ioana Băsescu sute de mii de euro pentru un astfel de apartament. Mai mult, fiica preşedintelui a mai avut o vilă în Otopeni pe care i-a donat-o chiar preşedintele statului, după ce a ajuns primar al Capitalei. Mai exact, în anul 2000, Traian Băsescu a cumpărat un teren într-o zonă selectă a Capitalei la un preţ suspect de mic, ca mai apoi să-l vândă pentru o sumă de 10 ori mai mare. Partenerul său în această tranzacţie a fost omul de afaceri Costel Căşuneanu.

Din banii obţinuţi, Traian Basescu a susţinut că a cumpărat vila din Otopeni, contra a 280 000 de dolari. Trei săptamâni mai târziu, Traian Basescu dona vila proaspăt cumpărată cu bani lichizi fiicei sale Ioana, pentru ca in februarie 2003 sa isi aloce singur casa din Mihaileanu. Abia în 2004 Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a deschis un dosar, dar după alegerile prezidenţiale dosarul a fost clasat. Şi nu au fost singurele afaceri ale familiei prezidenţiale. Anul trecut aceeaşi Ioana Băsescu cumpăra 290 de hectare de trene agricol, la NANA, cu un credit de 1 milion de euro luat de la CEC Bank. Preşedintele a recunoscut imediat că terenul era pentru el.

Terenul a fost achiziţionat de la firma Berfige SRL, o societate de apartament. Asta după ce firma a reuşit în numai o lună şi jumătate să achiziţioneze suprafaţa compactă de la 26 de proprietari.

×
Subiecte în articol: Ioana Basescu spalare de bani
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close