Antena 3 CNN Actualitate Noul ministru al Sănătăţii, reacţie în cazul bolnavilor de cancer rămaşi fără medicamente: Sper să rezolvăm cât de curând

Noul ministru al Sănătăţii, reacţie în cazul bolnavilor de cancer rămaşi fără medicamente: Sper să rezolvăm cât de curând

Noul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a făcut, joi, primele declaraţii în cazul bolnavilor de cancer de la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), pentru care instituţia nu mai are medicamente.

Noul ministru al Sănătăţii, reacţie în cazul bolnavilor de cancer rămaşi fără medicamente: Sper să rezolvăm cât de curând
de Adrian Iclozan    |    22 Apr 2021   •   09:03

Situaţia dramatică a bolnavilor de cancer a fost dezvăluită la Sinteza Zilei. La IOB nu mai sunt bani pentru citostatice de bază iar fostului ministru Vlad Voiculescu i-a fost adus la cunoştinţă acest lucru.

Ioana Mihăilă: Sper să rezolvăm cât de curând

 "Am vorbit aseară cu managerul de la IOB şi m-a anunţat că există o problemă cu medicamentele de cancer. Acum, de dimineaţă, am programată o discuţuie cu directoarea de la Politica Medicamentului şi sper să rezolvăm cât de curând", a spus Ioana Mihăilă.

Ea a fost întrebată dacă spitalul a raportat situaţia la Minister şi a răspuns că va afla după ce îşi preia atribuţiile.

Mihai Gâdea a prezentat miercuri, la Sinteza Zilei un document semnat de medicii de la Institutul Oncologic din Capitală prin care aceștia cer cu disperare medicamente ca să poată salva în continuare viețile celor care își pun ultimele speranțe în ei.

Vlad Voiculescu spune că nu cunoaştea situaţia de la Institutul Oncologic

"I s-a făcut o statuie domnului Vlad Voiculescu de către cei care știu pentru faptul că aduce citostatice în România. Ceea ce vă prezint în momentul de față este cutremurător: de zece zile, medicii de la Institutul Oncologic cer cu disperare medicamente pentru bolnavii de cancer.

Domnul Vlad Voiculescu, cel care aducea citostatice pe vremuri, i-a lăsat pur și simplu în colaps când a ajuns ministru. ATI-urilor li s-au tăiat 65%, la Institutul Oncologic nu mai sunt bani pentru bolnavii de cancer", a spus Mihai Gâdea.

În schimb, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a susţinut, tot miercuri, după dezvăluirile făcute de Antena 3, că nu știa de situația de la Institutul Oncologic.

"Mă întrebați cumva dacă știam acum mai bine de o săptămână despre un document transmis astăzi? Nu, nu știam", a răspuns Vlad Voiculescu după ce a fost întrebat chiar pe pagina sa de Facebook despre situația revoltătoare din unitatea medicală.

Ioana Mihăilă: Pregătirea unui medic durează 11 ani. Problemele la ATI pot fi rezolvate doar pe termen mediu şi lung.

Noul ministru al Sănătăţii a fost întrebat, joi, înainte să intre în sediul Ministerului Sănătăţii, cum va gestiona situaţia paturilor ATI.

"Aşa cum a spus şi ministrul anterior, problema nu este legată doar de numărul de paturi, ci de echipele de medici şi asistente pregătite să trateze corespunzător pacienţii din secţiile de terapie intensivă.

Astăzi, împreună cu directoarea de la Asistenţă Medicală vom reevalua care este situaţia în Bucureşti, pentru că înţeleg că aici este cea mai mare problemă, şi vom vedea dacă vom putea să regândim şi să redimensionăm secţiile ATI (...)

Durează 11 ani să pregătim un medic, cu anii de facultate şi cei de rezidenţiat, în medie. Este evident că nu putem rezolva situaţia nici de pe o lună pe alta, nici de pe un an pe altul. Voi avea o întâlnire cu universităţile, săptămâna viitoare, dar problemele cu pregătirea personalului vor putea fi rezolvate doar pe termen mediu şi lung...

(Este întrebată ce se întâmplă cu cei care rămân în Unităţile de Primiri Urgenţe pentru că nu sunt paturi la ATI.)

Pentru asta, colegii mei au făcut toate eforturile să crească numărul de paturi, să facă locuri la secţiile ATI non-COVID. S-au modificat structurile spitalelor COVID şi non-COVID şi lucrurile sunt un pic mai bine faţă de cum erau înainte", a declarat Mihăilă.

×
Subiecte în articol: Ioana Mihăilă bolnavi de cancer
Parteneri
România, campioană mondială la robotică
x close