AMR cere revocarea unei hotarari CSM care "instaleaza campul tactic" in toate instantele prin gaselnita "Consiliu de etica"

de Adina Anghelescu-Stancu    |    06 Iun 2016   •   12:47
AMR cere revocarea unei hotarari CSM care "instaleaza campul tactic" in toate instantele prin gaselnita "Consiliu de etica"

Asociatia Magistratilor din Romania ia pozitie fata de crearea, in interiorul CSM, a unui "Consiliu de etica" pe care judecatorii il considera o institutie ce creeaza un "sistem de informatori" si solicita revocarea de urgenta a hotararii prin care ia fiinta acest nou instrument.

Astfel, intr-un comunicat dat publicitatii, AMR constata "faptul ca problemele reale existente in sistemul judiciar intereseaza tot mai putin Consiliul Superior al Magistraturii, dovada find si ultima inventie a acestei autoritati publice , care in loc sa consolideze independenta judecatorilor, a adus o alta bresa in statutul acestora, concretizata in recenta hotarare nr.434/17.05.2016 a Sectiei pentru judecatori privind Consiliul de etica". Asociatia intreaba public care este tinta concreta urmarita prin aceasta noua institutie, subliniind faptul ca in nota de fundamentare exista "o serie de argumente, superficiale ca substanta".

Tototdata, AMR ataca noua inventie a CSM, argumentele fiind urmatoarele: "Sectia pentru judecatori a Consiliului a adoptat Hotararea nr.434 la data de 17 mai 2016 prin intermediul careia permite intruziunea unei alte persoane, respectiv a ,,consilierului de etica”, in activitatea fiecarui judecator ce poate fi, printre altele, consiliat de acest nou personaj ,, … in diferite probleme de etica, din oficiu sau la cerere”. In realitate, prin acest demers, evident indoielnic ca trebuinta sistemului judiciar, se creeaza in interiorul instantelor, in mod nedefinit ca atare, un sistem de informatori, reconstruind dupa metehne vechi, obiceiuri mult criticate, de natura celor securiste, mai rau ca in perioada anterioara anului 1989. Ne-am obisnuit sa acceptam cu prea multa ingaduinta un comportament abuziv, justificat prin sloganuri care se intemeiaza pe nevoia de independenta deplina a judecatorului, acceptand de fapt o alterare evidenta a acesteia. Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) solicita revocarea de urgenta a acestei ultime hotarari care nu face altceva decat sa instaleze, în mod oficial, ,,campul tactic” in toate instantele din tara".

 

 

CSM
Parteneri
x close