Antena 3 Actualitate Justiție Ce spunea despre abuzul în serviciu Tudorel Toader, nominalizat ministru al Justiţiei

Ce spunea despre abuzul în serviciu Tudorel Toader, nominalizat ministru al Justiţiei

22 Feb 2017   •   17:19
Ce spunea despre abuzul în serviciu Tudorel Toader, nominalizat ministru al Justiţiei
Sursa foto: Foto: Agerpres

Tudorel Toader, propus pentru funcția de ministru al Justiției, după demisia lui Florin Iordache, a declarat într-un interviu acordat Radio România Iași ,că „infracțiunea de abuz în serviciu nu a suferit niciun moment de întrerupere, de suspendare”.

„Nu vorbim despre incriminarea sau dezincriminarea abuzului pentru că a incrimina o faptă este de competenţa legiuitorului. Tot legiuitorul dezincriminează o faptă, adică o scoate din câmpul, din sfera de incidenţă, de aplicare a normei penale, a ilicitului penal. Prin urmare, decizia Curţii Constituţionale nu a avut şi nici nu putea să aibă ca efect dezincriminarea abuzului. A fost o decizie interpretativă, care nu a mai suspendat norma juridică a abuzului de la art. 297 cod penal. Când este o decizie de admitere se suspendă norma 45 de zile, după care care trebuie să vină legiutorul sau Guvernul şi să pună de acord norma cu legea fundamentală, Constituţia, prin prisma considerentelor deciziei Curţii. Dar asta, repet, numai la decizii de admitere. La decizia interpretativă, din momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial, norma juridică interpetată de către Curtea Constituţională se aplică în continuare, fără nicio suspendare, fără nicio întrerupere, dar se aplică în sensul interpretat de Curte, fără sensul neconstituţional, adică decizia extrage o interpretare a normei în dezacord cu legea fundamentală”, a spus Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

El a mai precizat că „din momentul publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, practic a operat o restrângere a faptelor care pot intra sub incidenţa abuzului în serviciu, adică nu orice încălcare a unei norme juridice constituie un abuz, ci numai o încălcare a unei prevederi dintr-o lege, o ordonanţă  sau dintr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului. 

×
Subiecte în articol: ministru al Justitiei tudorel toader

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close