Antena 3 CNN Actualitate Justiție Codul Penal s-ar putea modifica. Cum ar putea scăpa de pedepse toți corupții

Codul Penal s-ar putea modifica. Cum ar putea scăpa de pedepse toți corupții

Codul Penal s-ar putea modifica. Cum ar putea scăpa de pedepse toți corupții
22 Sep 2016   •   13:07

Mai mulţi parlamentari PNL, PSD, independenţi sau care au aparţinut grupurilor UNPR au depus la Senat o iniţiativă legislativă de modificare a Codului penal, în sensul că făptuitorul unor infracţiuni, precum luarea sau darea de mită, traficul sau cumpărarea de influenţă, abuzul în serviciu şi conflictul de interese, nu este pedepsit dacă îşi denunţă fapta în termen de cel mult trei luni de la săvârşirea ei. 

"Făptuitorul care a luat la cunoştinţă sau a săvârşit sau a participat la săvârşirea infracţiunilor prevăzute la art. 289-292, 297, 301 nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de trei luni de la data săvârşirii acesteia", prevede alineatul (1) al articolului 309 indice 1 care ar urma să completeze Codul penal. 

Propunerea de lege prevede, totodată, că banii, valorile sau orice alte bunuri care au fost obţinute nelegal de făptuitorul care a efectuat denunţul sunt confiscate "obligatoriu, iar când acestea nu se mai găsesc se dispune confiscarea prin echivalent". 

Iniţiatorii propun şi abrogarea articolului 290, alin. (3), respectiv articolul 292, alin. (2), ambele stipulând că făptuitorul "nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta". 

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin faptul că "scandalurile din presă şi din societatea românească tot mai dese, legate de tratamente judiciare discriminatorii aplicate anumitor persoane aflate, teoretic, în aceeaşi situaţie juridică, impun iniţierea acestui proiect de lege". 

"Constatăm că imunitatea absolută a 'denunţătorului', aşa cum a fost reglementată până în prezent, a condus la situaţii absurde, când persoane cercetate penal, pentru diverse infracţiuni, au ajuns să formuleze astfel de sesizări privind presupuse fapte de corupţie petrecute şi cu zece ani în urmă, ajungând să obţină în acest fel diverse beneficii, unele nemeritate şi imoral acordate, inclusiv păstrarea produsului infracţiunilor, motiv pentru care se impune clarificarea procedurii prin reguli clare stabilite prin lege", se arată în expunerea de motive. 

Propunerea legislativă a fost iniţial depusă la Camera Deputaţilor, însă a fost trimisă Senatului pentru a o dezbate în calitate de prim for. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: proiect lege Cod Penal modificare coruptie
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close