Antena 3 CNN Actualitate Justiție CSM tranșează disputa dintre Kovesi și Inspecția judiciară. Ce au stabilit magistraţii

CSM tranșează disputa dintre Kovesi și Inspecția judiciară. Ce au stabilit magistraţii

CSM tranșează disputa dintre Kovesi și Inspecția judiciară. Ce au stabilit magistraţii
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    07 Sep 2017   •   14:55

UPDATE 14.55 - Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, joi, ca analiza memoriilor şi notelor transmise de Laura Codruţa Kovesi, de coordonatorul şi de membrii echipei care a făcut controlul la DNA să fie făcută în acelaşi timp cu discutarea raportului de control al Inspecţiei Judiciare.

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios, în sensul că toate aspectele semnalate prin aceste memorii şi note nu pot fi analizate decât în contextul dezbaterii şi analizei raportului de control pe care Inspecţia Judiciară trebuie să îl finalizeze şi să îl transmită CSM. Cu ocazia analizei raportului vor fi analizate şi aceste aspecte analizate", a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, Ştefan Lucaciuc, potrivit agerpres.ro.

Memoriul depus la CSM de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, se referă la faptul că nu şi-a putut prezenta punctul de vedere în timpul controlului efectuat de Inspecţia Judiciară (IJ), potrivit unor surse judiciare. 

Conform surselor, una dintre nemulţumirile exprimate de Laura Codruţa Kovesi a fost legată de faptul că inspectorii judiciari nu au ascultat şi punctele de vedere ale procurorilor cu funcţii de conducere din cadrul DNA, fiind audiaţi, în schimb, procurori care între timp au fost îndepărtaţi din instituţie. În opinia şefei DNA, o abordare echidistantă ar fi impus ascultarea ambelor părţi de către echipa de control. 

În cazul notei transmisă de inspectorul Elena Rădescu, coordonatorul echipei care a făcut controlul la DNA, aceasta acuza, potrivit unor informaţii apărute în presă, o persoană din conducerea IJ de imixtiuni de natură a perturba activitatea instituţiei verificate, iar pe două colege - de lipsă de tact. 

De asemenea, Secţia pentru procurori va analiza şi nota transmisă de Rădescu şi alte două colege din echipa de control care îi susţin punctul de vedere, dar şi o altă notă, transmisă de ceilalţi membri ai echipei care a efectuat verificările la DNA. 

"Toate aceste note privesc aspecte legate de modul în care a fost efectuată respectiva acţiune de control", preciza purtătorul de cuvânt al CSM, Ştefan Lucaciuc. 

Secţia pentru procurori va discuta şi memoriul transmis de DNA, care se referă la aceeaşi acţiune de control, dar şi un punct de vedere al inspectorului-şef al IJ pe tema procesului-verbal ce conţine concluziile preliminare ale verificărilor efectuate. 

----------------------------

Știrea inițială 08.38

CSM se reuneşte joi în plen, pentru a tranșa disputa dintre DNA şi Inspecţia judiciară. 

Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuţie memoriul Laurei Codruţa Kovesi, notele transmise de coordonatorul şi membrii echipei care au făcut controlul la DNA, dar şi punctul de vedere al conducerii Inspecţiei judiciare. 

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a reclamat că, atât ea, cât și procurori cu funcții de conducere din instituția pe care o conduce, au dorit să fie audiați de inspectorii Inspecției judiciare, însă au fost refuzați. 

Kovesi a sesizat CSM. Șefa DNA spune că Inspecția judiciară a refuzat să o audieze.

În sesizarea depusă în urmă cu câteva zile la CSM, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, spune că este foarte supărată, pentru că le-a cerut în mod expres celor de la Inspecția judiciară, care au venit să facă controlul acolo, să fie audiată. 

În acest fel, se dorea ca DNA să poată să-și susțină punctul de vedere vizavi de procurorii care au plecat din instituție.

La controlul făcut de Inspecția judiciară, au fost analizate și dosarele în lucru care au aparținut procurorilor care au plecat din Direcția Națională Anticorupție.

Prin urmare, Kovesi s-a supărat că nici ea, nici procurorul Marius Iacob nu au putut să-și susțină punctul de vedere referitor și la plecarea acestor procurori, condițiile în care aceștia au plecat din DNA și dosarele în lucru pe care le-au lăsat în această instituție.

Tot joi va fi analizată şi nota transmisă de inspectorul Elena Rădescu, coordonatorul echipei care a făcut controlul la DNA, în care acuza, potrivit unor informaţii apărute în presă, o persoană din conducerea IJ de imixtiuni de natură a perturba activitatea instituţiei verificate iar pe două colege - de lipsă de tact. De asemenea, vor fi analizate o notă transmisă de ea şi alte două colege din echipa de control care îi susţin punctul de vedere şi una, de ceilalţi membri ai echipei care a efectuat verificările la DNA. 

Inspecția Judiciară a finalizat pe 25 august controlul la DNA, cerut de Tudorel Toader, inspectorii având termen până pe 6 octombrie să înainteze raportul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit unor surse, săptămâna aceasta urmează ca raportul să ajungă la DNA pentru obiecțiuni și apoi să meargă la CSM.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close