Antena 3 CNN Actualitate Justiție De ce a fost arestat primarul Oprescu? Judecător: Faptele lui, pericol social. Ştia că banii sunt şpagă

De ce a fost arestat primarul Oprescu? Judecător: Faptele lui, pericol social. Ştia că banii sunt şpagă

De ce a fost arestat primarul Oprescu? Judecător: Faptele lui, pericol social. Ştia că banii sunt şpagă
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    10 Sep 2015   •   10:10

Primarul Capitalei Sorin Oprescu ştia că banii pe care i-a primit sâmbătă proveneau din mită, arată judecătorii în motivarea arestării preventive a edilului.

Instanţa arată că "inculpatul cunoştea provenienţa ilicită a sumei de bani primită, iar asta rezultă dintr-o discuţie pe care Sorin Oprescu ar fi avut-o în locuinţa sa cu persoana care i-ar fi adus banii".

Procurorii au prezentat mai multe înregistrări ca probă, atât audio, cât şi video. Potrivit motivării, o persoană aleasă cu atât de multe voturi nu putea fi lăsată în libertate.
 
Judecătorii Tribunalului Bucureşti susţin că, probele procurorilor DNA demonstrează că Sorin Oprescu ar fi primit cei 25.000 euro drept şpagă şi nu cu titlu de "împrumut", aşa cum a spus edilul în faţa instanţei.
 

JUDECĂTORI: BANII PRIMIŢI NU AU FOST UN '' ÎMPRUMUT'' 
(...) inculpatul O.S.M.a primit de la P.B.C.suma de 25.000 euro cu titlu de mită şi nu cu titlu de „împrumut" aşa cum a susţinut inculpatul  în mod cu totul neconvingător, în faţa judecătorului. Că inculpatul cunoştea provenienţa ilicită a sumei de bani primită, rezultă în mod clar din conţinutul dialogului purtat  în locuinţa sa.
Sursa: Motivarea instanţei

De asemenea, mai spun judecătorii, din probele existente, rezultă suspiciunea că "în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti, un sistem  prin care, operatori economici care doreau să obţină contracte din partea instituţiilor publice, trebuiau să remită o parte din venitul brut realizat din execuţia acelui contract, cu titlu de mită, factorilor de decizie din cadrul aparatului, aflat in subordinea Primarului General". 

Judecătorii susţin că primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a însuşit banii prin mită, de la denuţători, şi susţin că fostul senator este un pericol social.
 
"La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere şi reacţia societăţii la asemenea fapte, prin care o persoane publică, deţinătoare a celei de-a doua funcţii elective ca număr de voturi în România primeşte mită, prin intermediul directorului unei instituţii publice din subordinea sa", se arată în motivarea instanţei.

Edilul Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit 25.000 de euro drept mită

Oprescu a fost arestat preventiv pentru că judecătorii au considerat că acesta ar putea influenţa ancheta în curs. În plus, Oprescu ar fi preferat să ia şpagă de la subalterni în loc să anunţe anchetatorii în legătură cu cele petrecute în Primărie. 

 
SORIN OPRESCU A PRETINS BANI
Modul de săvârşire a faptei, în care inculpatul O.S.M., descoperind existenţa unui director de instituţie publică din subordinea sa care a creat un grup de persoane cărora le atribuie contracte în contraprestaţia încasării unor sume mari de bani (două treimi din profitul brut) drept mită, în loc să aducă acest aspect la cunoştinţa organelor de urmărire penală, a decis că ar fi în interesul său să intre în activitatea infracţională, prin solicitarea ca o parte din sumele de bani primite drept mită să-i fie remise lui, „ca să fie bine".
Sursa: Motivarea instanţei
 
Mai mult, judecătorii au stabilit că Oprescu acţiona strategic şi încerca să-şi ia măsuri de precauţie pentru a nu fi prins. 
 
 
SORIN OPRESCU ACTIONA STRATEGIC
- stabilirea întâlnirilor de la C. în cadrul unor discuţii directe
- întâlnirile de remitere a sumelor de bani având loc doar noaptea şi în interiorul unui imobil care îi aparţine inculpatului
- faptul că inculpatul nu se atinge de suma de bani primită decât după ce persoanele care i-au dat mita au plecat din imobil
Sursa: Motivarea instanţei
 
Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie pentru luare de mită. Contestaţia sa la mandatul de arestare se va judeca abia lunea viitoare, pe 14 septembrie. 
 
Sorin Oprescu, născut în 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR şi apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, preşedintele PSD Bucureşti, funcţie din care a demisionat după câteva luni, după ce a pierdut în faţa lui Mircea Geoană competiţia pentru funcţia de preşedinte al partidului. 
 
În aprilie 2008, Oprescu a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru funcţia de primar general al municipiului Bucureşti, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.

Citiţi şi Sorin Oprescu, interceptat pe holurile DNA. Vezi referatul procurorilor

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close