Antena 3 CNN Actualitate Justiție Fostul primar al municipiului Timișoara, Gheorghe Ciuhandu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul primar al municipiului Timișoara, Gheorghe Ciuhandu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul primar al municipiului Timișoara, Gheorghe Ciuhandu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu
07 Apr 2016   •   16:19

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Gheorghe Ciuhandu, fost primar al municipiului Timișoara, alături de alte persoane, pentru abuz în serviciu în legătură cu alocarea de fonduri pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara.scrie Agerpres.

Alături de fostul primar mai sunt acuzați de abuz în serviciu Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timișoara, dar și angajați din Primăria Timișoara: Delia Ileana Dumitriu — consilier juridic, Smaranda Maria Haracicu — director al Direcției Economice și Violeta Teodora Mihalache, la data faptelor, director al Direcției Comunicare, potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.

În același dosar vor fi judecați pentru complicitate la abuz în serviciu Adrian Romiță Orza, la data faptelor viceprimar al municipiului Timișoara, Mirel Florin Munteanu și Mariana Dimitriu, la data faptelor economiști în cadrul Direcției Economice a Primăriei Timișoara, Martin Staia, la data faptelor șef Serviciu Administrare Baze Sportive din cadrul Primăriei Timișoara, Nicușor Constantin Miuț, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu, și Alina Pintilie, funcționar public în primărie.

"În cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe (...) și inculpatul Cojocari Ioan, (...) uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul SC Politehnica Timișoara SA (...). În acest context, edilul, împreună cu inculpații Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria și Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un 'Contract de asociere', în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de trei ani, suma de 9.000.000 lei, 'pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara', iar secretarul Consiliului Local Timișoara a avizat pentru legalitate HCL nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma menționată mai sus", se arată în comunicatul DNA.

Procurorii apreciază că prin această conduită nu se urmărea sprijinirea activității sportive, întrucât banii intrau direct în contul SC Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest SA, ci "sprijinirea" efectivă a acestei firme pentru redresarea financiară. În sprijinul acuzației este adus faptul că, după încetarea finanțării de către Consiliul Local Timișoara și Consiliul Județean Timiș, în anul 2011, societatea a intrat în insolvență, nemaiavând sumele necesare desfășurării în continuare a activității.

"În același context, inculpații menționați mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realității, legalității și regularității și au semnat, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și a dispozițiilor legale, 40 de ordonanțări de plată. Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare", se mai menționează în comunicat.

Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal, s-a aplicat în mod nelegal, indirect, Legea educației fizice și sportului, precum și normele metodologice ale acesteia.

Potrivit procurorilor anticorupție, acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare din bugetul local al municipiului Timișoara către SC Politehnica Timișoara SA nu a servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul respectivei societăți, finanțarea fiind astfel ilegală.

Primăria Municipiului Timișoara s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 31.669.417 de lei.

"În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Miuț Nicușor Constantin, Cojocari Ioan, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dimitriu Mariana și Haracicu Smaranda Maria", se mai precizează în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

×
Subiecte în articol: judecata Timisoara
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close