Antena 3 CNN Actualitate Justiție Lucian Duță, fost șef CNAS, audiat la DNA într-un dosar de corupție

Lucian Duță, fost șef CNAS, audiat la DNA într-un dosar de corupție

Lucian Duță, fost șef CNAS, audiat la DNA într-un dosar de corupție
23 Noi 2016   •   13:12

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duță s-a prezentat, miercuri, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), pentru a fi audiat de procurori într-un dosar ce vizează fapte de corupție, informează Agerpres.

Lucian Duță, fost șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a demisionat din PNL pe 20 noiembrie. Lucian Duţă a deţinut funcţia de secretar executiv al PNL.

Vă amintim că Lucian Duță a scris, pe Facebook, un comentariu la o postare a lui Mihai Voicu, unul dintre candidații PNL pentru diaspora și actual președinte al PNL Sector 1.

Citiți și: Unul dintre cele mai mari tunuri ale regimului Băsescu a rămas ascuns într-un sertar

În plină criză a morfinei, Lucian Duţă, fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, oripila opinia publică după ce fusese fotografiat la un festin organizat de Adriean Videanu într-un restaurant din centrul Capitalei. La scurt timp, îşi dă demisia din funcţie, declarându-se mulţumit de mandatul său.

Pe lista "realizarilor" lui Duţă poate fi trecută şi lansarea cu surle şi trâmbiţe a sistemului unic informatizat. Lansarea fastuoasă nu a putut acoperi o realitate cruntă: sistemul care a fost creat timp de şase ani, cu patru mai multi decat era normal, nu era funcţional. Dedesubturile afacerii aveau să fie scoase la iveală de către corpul de control al Guvernului. După lungi verificări, inspectorii au ajuns la concluzia ca Duţă nu a implementat proiectul cardurilor de sănătate, paguba provocată fiind de peste 1,2 milioane euro.

Însă neregulile erau mult mai mari. În 2014, DNA a început urmărirea penală a lui Lucian Duţă pentru abuz în serviciu contra intereselor statului, prejudiciul fiind de 14 milioane de euro.

De atunci, însă, dosarul lui Lucian Duţă stă uitat într-un sertar. La fel cum stă şi dosarul deschis pe numele unui alt protejat al preşedintelui Băsescu: Dacian Cioloş. Anul trecut, în urma plângerii depuse de fostul director ADS Jean Catalin Sandu, procurorii au deschis un dosar pentru abuz în serviciu. Iar în speţă a început urmărirea penală in rem pentru această faptă. Ciolos este acuzat ca s-a conformat fara temei şi fără drept unei cereri a DNA si a acceptat ca Ministerul Agriculturii să se constituie parte civilă în dosarul ICA. Conform plângerii, Cioloş, înainte să ia o asemenea decizie, trebuia să ceară acordul Direcţiei Juridice, dar şi avizul Direcţiei Economice. Dosarul a fost deschis însă în afară de o declaraţie luată lui Jean Cătălin Sandu şi o alta luată unui alt fost director ADS Vlad Săavulescu, în acest dosar procuroii nu au mai mişcat o filă. 

 

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Lucian Duta CNAS
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close