Antena 3 CNN Actualitate Justiție Martori din dosarul fostului consilier prezidenţial George Scutaru au confirmat plata a 50.000 de lei pentru finanţarea campaniei electorale a PNL din 2008

Martori din dosarul fostului consilier prezidenţial George Scutaru au confirmat plata a 50.000 de lei pentru finanţarea campaniei electorale a PNL din 2008

Martori din dosarul fostului consilier prezidenţial George Scutaru au confirmat plata a 50.000 de lei pentru finanţarea campaniei electorale a PNL din 2008
24 Feb 2017   •   21:38

Doi martori din dosarul fostului consilier prezidenţial George Scutaru au recunoscut, vineri, în faţa instanţei supreme, că au plătit 50.000 de lei unei firme "de partid” pentru finanţarea campaniei electorale a PNL din 2008. Aceştia le-au spus judecătorilor că au făcut denunţ după ce au primit o adresa de la DNA prin care li se cerea să spună ce contracte au încheiat cu o societate de monitorizare media, scrie News.ro.

Primul martor audiat a fost Gica Holban, soţia fostului deputat liberal Titi Holban, care le-a spus judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) că, în 2008, a achiziţionat 8.000 de geci, tricouri, căciuli, şepci, şorţuri de bucătărie pentru campania electorală a soţului ei.

Un alt martor, Dorin Mihai Lazia, fiul omului de afaceri Lucian Lazia, care le-a spus judecătorilor că tatăl său a plătit 50.000 de lei fără să primească produsele trecute pe factură.
 
În septembrie 2015, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională George Adrian Scutaru şi pe fostul deputat PNL Dan Motreanu, pentru spălare de bani. Pentru aceeaşi faptă este judecată şi Ana Maria Schaer, administrator al unei societăţi comerciale.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, Cristinel Bîgiu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, denunţător în acest dosar, a pretins de la o persoană aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, pentru a-l pune în posesia unor terenuri aflate în municipiul Buzău.

Din suma pretinsă, Bîgiu a primit 700.000 de euro, din care le-a dat lui George Scutaru şi Dan Motreanu sumele de 170.000 de euro, respectiv 250.000 de euro, conform unei înţelegeri anterioare, pentru finanţarea campaniilor electorale din 2008 a candidaţilor PNL la alegerile locale şi parlamentare din acel an, susţin procurorii.
Pentru a ascunde provenienţa acestor sume, Scutaru, Motreanu şi Ana Maria Schaer "au iniţiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realităţii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranşe, din contul societăţii administrate de către aceasta din urmă către o firma care a produs articole de vestimentaţie folosite ca materiale în campania electorală", au mai scris procurorii în rechizitoriu.

 

×
Subiecte în articol: George Scutaru martori
Parteneri
x close