Antena 3 CNN Actualitate Justiție Mihai Chirica, primarul Iașiului, inculpat într-un dosar instrumentat de DNA

Mihai Chirica, primarul Iașiului, inculpat într-un dosar instrumentat de DNA

Mihai Chirica, primarul Iașiului, inculpat într-un dosar instrumentat de DNA
02 Aug 2017   •   16:16

Primarul Mihai Chirica a admis miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că are calitatea de inculpat în dosarul "Skoda", instrumentat de procurorii anticorupţie. 

Întrebat de jurnalişti dacă are sau nu calitatea de inculpat, Mihai Chirica a recunoscut că i s-a schimbat calitatea de martor în cea de inculpat în dosarul ca vizează achiziţia, în mai 2013, a unor autoturisme marca Skoda pentru dotarea Poliţiei Locale, maşini care în realitate, potrivit procurorilor DNA, ar fi fost folosite de cei aflaţi la conducerea Primăriei Iaşi. 

"În momentul de faţă, faţă de ceea ce v-am spus, rămân în continuare ataşat ideii că adevărul trebuie aflat şi dreptatea trebuie făcută prin mijloacele prevăzute de justiţie. E clar că nu voi obstrucţiona nicio situaţie legală referitoare la acest lucru. Da, este adevărat. (...) Nu pot evita ieşirea în spaţiul public motivat de o chestiune care vizează justiţia. Este adevărat că mi s-a adus şi acest statut. Aşa este şi normal. Sunt zece angajaţi ai Primăriei despre care eu ştiu că nimeni nu a dus nicio maşină acasă, nu a utilizat nimeni vreun vehicul în scop personal, toţi şi-au justificat, să spunem, prezenţa în actul de funcţionar public, aşa cum scrie în raport, să îşi facă treaba. Ceea ce s-a întâmplat şi cu mine în calitate de viceprimar", a declarat primarul Mihai Chirica. 

El a făcut referire şi la faptul că, deşi era viceprimar, nu era ordonator principal de credite. 

"Nu am decis sub nicio formă în mod direct, personal, pentru cineva anume. Niciuna dintre iubitele mele nu şi-a cumpărat Skoda. Ca urmare, nu am nicio emoţie din acest punct de vedere, dar trebuie să se facă lumină, pentru că acolo sunt colegi care lucrau alături de mine, funcţionari din Primărie, contabili, directori economici, directori tehnici şi alţii. Nici lor nu le e comod să discute pe un asemenea subiect. Nici eu nu o voi face. Trebuie să îşi găsească fiecare rolul şi adevărul în fiecare situaţie care atrage atenţia asupra unui organ de anchetă penală. În situaţia de faţă vorbim de 'marele' dosar Skoda, autovehicule care de altfel nici nu mai sunt la noi, ci sunt predate operatorului de leasing", a declarat primarul Chirica. 

Întrebat dacă procurorii anticorupţie i-au pus sechestru pe bunuri, edilul a evitat să ofere un răspuns concret. 

"E un subiect care stârneşte curiozitatea din ce în ce mai mult. Este lege. Nu se poate aplica Legea 78 fără punerea de sechestre. O parte dintre ele au fost şi ridicate între timp, tot la propunerea judecătorilor. Prin urmare, s-au şi pus, s-au şi scos, se continuă", a declarat Mihai Chirica. 

Declaraţiile se referă la un dosar instrumentat de DNA privind achiziţia în mai 2013, în sistem leasing, a patru autoturisme pentru dotarea Poliţiei Locale, maşini care ar fi fost folosite de cei aflaţi la conducerea Primăriei Iaşi. 

Chirica este cel care, în calitate de viceprimar, ar fi semnat, în baza unei delegaţii primite de la primarul de la acea vreme, Gheorghe Nichita, caietul de sarcini aferent acestei achiziţii. 

Documentele ar mai fi fost semnate şi de directorul de investiţii din cadrul Primăriei Iaşi, Dumitru Tomorug, dar şi de fostul şef al Serviciului Administrativ, Eugen Chişcă. După finalizarea procedurii de achiziţie, a cărei valoare a fost de 419.000 de lei, la Iaşi au ajuns patru maşini, la volanul uneia dintre ele fiind văzută Adina Samson, fosta iubită a lui Gheorghe Nichita. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Mihai Chirica inculpat DNA
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close